4. Mitä jos kuitenkin mässäilit ja ryyppäsit?

Entä jos hyvistä aikomuksistasi huolimatta — tai ihan luvan kanssa — päädyit syömään ja juomaan enemmän kuin oli ehkä hyväksi?

Lyhyt vastaus: ei mitään.

Pahimmillaan onnistuit ottamaan kuukaudessa pari kiloa lisää ja maksasi oli vähän tavallista kovemmalla.

Olennaisempaa kuin se, mitä tapahtui joulupyhien aikana on se, mitä sen jälkeen tapahtuu. Miten nopeasti palaat ruotuun? Miten hyvin ja pitkään pysyt ruodussa pyhien jälkeen?

Itsekuria tutkineet tekivät yllättävän havainnon. Ihmiset, jotka syyttivät, syyllistivät ja haukkuivat itseään repsahdettuaan syömään, juomaan tai tupakoimaan enemmän kuin olivat aikoneet, olivat moninkertaisessa vaarassa jatkaa epäterveellistä elämää. He kutsuivat tätä ”what the hell” -ilmiöksi. Suomeksi sen voisi kääntää ”ihan sama” -ilmiöksi.

Ne, jotka antoivat itselleen anteeksi suunnitelmista poikkeamisen palasivat nopeammin ruotuun ja pysyivät siinä.

Tämä voi selittyä jo sillä, että syyllistäessämme itseämme eli kokiessamme ns. morkkista olomme on kurja ja olemme ns. alhaisessa mielentilassa. Kehon näkökulmasta kysesssä on hälytystila, mikä tarkoittaa taas sitä, että itsekurista, itsehillinnästä ja tahdonvoimasta huolehtiva otsalohko on ”kytketty pois päältä”.

Nähdessämme että kyseessä oli vain viaton hairahdus, joka ei oikeasti aiheuttanut mitään pysyvää tuhoa ja ymmärtäessämme mitkä kaikki tekijät johtivat suunnitelmista lipsumiseen, olemme rentoja ja rakkaudellisia itseämme kohtaan. Kevyt, helppo ja avoin tunne kertoo siitä, että aivomme toimivat kunnolla, jolloin meidän on helpompi muistaa isompi visiomme ja jatkaa sen eteen työskentelyä.

Sen sijaan että lykkäisit ruotuun palaamista optimismivääristymän vallassa ”maanantaihin” tai ”huomiseen”,  mitä jos aloittaisit fiksumpien valintojen tekemisen seuraavan 5-15 minuutin sisällä?

Voisitko esimerkiksi tehdä pienen pikajumpan tai ihan vain venytellä? Tai vaikka vain käydä viiden minuutin happihyppelyllä?

Mikä on terveellisin ateria, jonka voit seuraavaksi valmistaa itsellesi?

Voitko kaataa juomatta jääneet alkoholit pois ja pakastaa, lahjoittaa tai heittää menemään epäterveelliset herkut?

Olennaista ei ole se, mitä olet tätä ennen tehnyt vaan se, mitä teet seuraavaksi. Onnea matkaan!


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top