TS: 1. Pareton periaate ja painonpudotus

Ennen Kutri kuntoon -projektiani 2003 aloitin lukemattomia laihdutuskuureja — ja yhtä monta kertaa joko jätin ne kesken tai epäonnistuin pysymään saavuttamassani painossa. Tulin kokeilleeksi kaikenlaisia tapoja laihduttaa aina tiukoista dieeteistä ihmepillereihin. Vuosien mittaan olen saanut vaihtaa ajatuksia useiden laihduttajien kanssa sekä olen seurannut erilaisia laihdutusbuumeja niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa.

Kutri kuntoon -vuoden yhteydessä tulin perehtyneeksi perinpohjaisesti laihdutuksen saloihin ja mm. lukeneeksi useita tieteellisiä tutkimuksia aiheesta. Tässä välissä on ollut  aikoja, jolloin olen seurannut uusimpia laihdutustutkimuksia lähinnä syrjäsilmällä, mutta viimeisen vuoden aikana intoni perehtyä niihin on taas kasvanut mm. Onnistunut laihdutus -paketin laatimisen vuoksi.

Koska olen seurannut laihdutustutkimuksia ja laihduttajia näinkin pitkään ja niin monesta eri näkökulmasta, uskon, että minulla on keskivertoa parempi kokonaiskäsitys siitä, mikä oikeasti auttaa laihtumaan — ja mikä ei. Mitkä painonhallintaan vaikuttavat tekijät ovat kiistattomia — ja mistä kiistellään jatkuvasti.

Pareto-periaate

Tehokkuus-intoilija Tim Ferriss, joka on kirjoittanut mm. laihduttamista, lihasten kasvatusta ja naisen pitkitettyjä orgasmeja (!) käsittelevän teoksen 4-Hour Body (”Neljän tunnin keho”) vannoo Pareto-periaatteen eli prinsiipin nimiin.

Pareto-periaate tunnetaan myös nimellä 80-20-sääntö. Pareto-niminen italialainen taloustieteilijä huomasi viime vuosisadan alussa, että 20 % Italian väestöstä omisti 80 % Italian maaomaisuudesta. Sen jälkeen hän alkoi havaita ilmiön kaikkialla — mukaanlukien omassa puutarhassaan, jossa 20 % pavuista tuotti 80 % koko sadosta.

Sen jälkeen monet tutkijat ja taloustieteilijät ovat löytäneet lukuisia esimerkkejä siitä, miten prinsiippi näkyy eri elämän osa-alueilla. Osa heistä on sitä mieltä, että todellinen suhdeluku on pikemminkin 90-10. Toisaalta se voi olla myös jossain tilanteessa 30-90 eli ideana ei ole että prosenttilukujen yhteissumma olisi 100.

Esimerkiksi tietyn firman asiakkaista 10-30 % tuottaa 80-90 % yrityksen tuloista. Toisaalta toinen 10-30 % asiakkaista saattaa aiheuttaa 80 % kaikista asiakasvalituksista.

Pareto-prinsiipin käytäntöön soveltaminen tarkoittaa sitä, että selvitetään mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka tuottavat valtaosan lopputuloksesta ja keskitytään niihin.

Pareto-prinsiippi painonhallinnassa

Väitän, että aika monen nykylaihduttajan ongelmana ei ole se, etteikö heillä olisi tietoa laihdutukseen vaikuttavista tekijöistä, vaan se, että heillä on liikaa tietoa mutta liian vähän ymmärrystä siitä, miten eri tiedonjyvät suhteutuvat toisiinsa.

Se, että uusin laihdutustieto tarjoillaan usein ilman tietoa siitä, miten se suhteutuu suurempaan kokonaisuuteen, saattaa sekottaa vain lisää laihduttajapoloa, joka yrittää tehdä parempia laihdutusvalintoja.

Pahimmillaan tietotulva johtaa ”analyysihalvaukseen” eli siihen, että laihduttaja jämähtää arpomaan eri vaihtoehtojen välillä ilman että lähtee edes testaamaan miten eri tekniikat tai dieetit voisivat toimia juuri hänen kohdallaan. Tämä näkyy erityisen hyvin erilaisissa laihdutus- ja treenikeskusteluissa, joissa ihmiset kinaavat sivukaupalla eri hiilariprosenteista tai lisäravinteista ilman että saavat ”oikeassa elämässä” lainkaan tuloksia.

Tässä Tehostartissa keskitymme niihin osatekijöihin, joilla on suurin ja kokonaisvaltaisin vaikutus laihdutuksen onnistumiseen tai epäonnistumiseen.

Lupaan, että jos korjaat kaikki esittelemäni kohdat yksi kerrallaan kohdalleen, ne auttavat sinua saavuttamaan vähintään 80 % painonpudotustavoitteestasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top