TS: 5. DSSS-metodi ja viiden päivän testijakso

Olen maininnut Tim Ferrissin tässä paketissa muutamaan otteeseen. Se johtuu siitä, että Tim on tehostamisen erikoisasiantuntija — joku voisi kutsua häntä jopa tehostamisfanaatikoksi. Tim on intohimoisen kiinnostunut siitä, miten on mahdollista saada mahdollisimman suuria ja nopeita tuloksia mahdollisimman pienellä vaivalla.

Eräs hänen lanseeraamistaan käsitteistä on DSSS-järjestelmä asioiden mahdollisimman nopeaan oppimiseen. Tim uskoo että voimme oikein opiskelemalla tulla lähes missä tahansa asiassa ekspertiksi alle puolessa vuodessa. Hän määrittelee eksperttiyden niin, että olemme ko. asiassa parhaan 5 % joukossa. Eli esimerkiksi omaksumalla oikeat tekniikat ja strategiat voimme olla parempia kokkeja kuin 95 % maailman kokeista. Hän huomauttaa, että kaikkein terävin kärki, eli esimerkiksi Michelin-kokit kuuluvat 0,1 % tai 0,01 % joukkoon kokeista, joten ekspertistä on vielä matkaa huippuekspertiksi.

Eri lähteiden mukaan vain 2–5 % laihduttajista onnistuu laihtumaan pysyvästi tavoitepainoonsa ja pysymään siellä käytännössä katsoen loppuelämänsä (tai ainakin kuusi vuotta). Jos raskausaikojani ei oteta lukuun, olen itse onnistunut tässä tavoitteessa ja kyllä, väitän sen johtuvan siitä, että oivalsin mitkä olivat olennaiset muutokset ja onnistuin tekemään ne kunnolla.

DSSS-menetelmää voi soveltaa niin isommissa muutoksissa kuin isojen muutoksen eri palasia opiskellessa. Seuraavalla vähän yli 30 minuuttia pitkällä videolla kerron siitä, miten käytän DSSS-menetelmää organisoitumisessa.

Salasana: tehokkuus

Olen tammikuussa 2013 päässyt jo pisteeseen, jossa nukkuminen toimii aika hyvin ja olen loppusuoralla ympäristöni organisoimisessa sellaiseksi, että se tukisi järjestyksen ylläpitoa ja tehokkuutta.

1. DECONSTRUCT – pura ongelma palasiksi

Jokainen taito tai toiminto koostuu monesta eri palasesta, joiden pitää olla kohdallaan, ennen kuin lopputulos toteutuu. Esimerkiksi hyvin nukuttu yö koostuu riittävästä unen määrästä ja hyvästä unen laadusta. Nämä palaset voidaan yleensä jakaa edelleen pienemmiksi osakokonaisuuksiksi.

Riittävä unen määrä edellyttää sitä, että sinulla on riittävästi aikaa nukkua — eli että pääset ajoissa nukkumaan ja saat nukkua tarpeeksi pitkään. Se liittyy unen laatuun siinä mielessä, että jos heräilet yöllä etkä saa uudestaan unta, unen kokonaismäärä vähenee.

Hyvä unen laatu edellyttää että uni on riittävän syvää ja levollista, jotta se virkistää.

Saatko tarpeeksi unta? Jos et, mitkä eri tekijät voivat vaikuttaa unen määrään?

Oletko varannut tarpeeksi aikaa nukkumiseen vai onko kalenterisi niin täynnä, ettei sinulla ole aikaa nukkua kuin muutama tunti yössä? Mitkä kaikki tekijät johtavat siihen, että olet ylibuukattu?

Onko sinulla nukahtamisvaikeuksia? Mitkä kaikki tekijät vaikeuttavat nukahtamistasi?

Tuijotatko esimerkiksi liian myöhään tietokoneen, television tai kännykkäsi näyttöä? Niiden kirkas valo sotkee aivojesi unikeskuksen toimintaa ja siksi unitutkijat suosittelevat että suljet kirkasta valoa hehkuvat laitteet viimeistään tuntia — mieluummin ainakin kahta — ennen nukkumaanmenoa. Treenaatko liian myöhään? Juotko kahvia tai energiajuomia vielä illansuussa?

Nukutuko levottomasti? Mitkä kaikki tekijät tekevät unestasi levottomampaa?

Onko sänkysi epämukava? Makuuhuoneesi liian kuuma tai kylmä? Heräätkö usein ulkoa tai naapurista tulevaan meluun — tai kumppanisi kuorsaukseen? Joitko illalla useamman lasin alkoholia, mikä nyt huonontaa unesi laatua? Alatko kelata työasioita herätessäsi yöllä pissalle?

Yritä jakaa ongelmasi niin pieniksi palasiksi kuin voit.

2. SELECTION – valitse olennaiset palat

Kun olet selvittänyt mitkä kaikki osatekijät vaikuttavat lopputulokseen — ja mitkä kaikki tekijät estävät tällä hetkellä tavoitettasi toteutumasta, mieti minkä palojen hallinta tai muuttaminen tuottaisi suurimman hyödyn. Käytä tässä taas 80-20-sääntöä.

3. SEQUENCING – oikea järjestys

Sillä, missä järjestyksessä omaksut eri palaset on väliä. Ihannetapauksessa edellinen muutos tukee aina seuraavaa.

Jos olet aamuisin väsynyt koska aikataulusi ovat niin tiukat, että sinulla olisi vain kuusi tuntia aikaa nukkumiseen ja sen lisäksi sinulla on nukahtamisvaikeuksia, on fiksumpaa puuttua ensin nukahtamisvaikeuksiin, jolloin saat täyden hyödyn irti käytössäsi olevista kuudesta tunnista. Saatuasi edes sen kuusi tuntia unta olet sen verran pirteämpi, että pystyt paremmin miettimään miten voisit karsia aikataulujasi sellaiseksi, että voit varata nukkumiseen yhden tunnin lisää.

4. STAKES – panokset

Tim Ferriss vannoo panosten nimiin. Hän uskoo että mitä korkeammat panokset sinulla on muutoksen läpiviemiseksi, sitä todennäköisemmin pysyt siinä. Henkilökohtaisesti en anna panoksille ihan kauheasti painoarvoa — ainakaan silloin, kun niiden ajattelemiseen liittyy paineen tunne eli alhaisen mielentilan ajattelua.

Jos koet että panokset innostavat tai kannustavat, voit hankkia lisätukea muutokselle esimerkiksi tekemällä siitä julkisen, hankkimalla tsemppikaverin, laittamalla rastin näkyvällä paikalla olevaan kalenteriin aina kun olet tehnyt mitä päätit tai lahjoittamalla rahaa jollekin taholle, josta et pidä.

Olennaisinta on muistaa se, että panosten tarkoituksena on innostaa ja kannustaa — ei ahdistaa tai masentaa. Jos huomaat että asettamasi panokset alkavat kääntyä itseään vastaan, unohda ne ja keskity miettimään miten muuten voit tehdä muutoksesta mahdollisimman kevyttä ja helppoa.

5. Viiden päivän testijakso

Jason W. Womack puhuu kirjassaan Your Best Just Got Better viiden päivän testijaksosta, jonka ideana on testata suunnittelemaasi muutoshanketta ennen kuin sitoudut siihen. Kyseessä on psykologinen harhautus. Kun kerrot itsellesi että olet ”vain testaamassa” miten suunnittelemasi muutos toimii, suhtaudut siihen kevyemmin ja objektiivisemmin kuin jos ajattelet että ”sitoudun tähän täysillä niin että se varmasti toimii”.

Viiden päivän testijakson ideana on kokeilla muutosta viiden päivän ajan ollen koko ajan tietoinen siitä, miten se toimii. Jos homma tuntuu vaikealta tai jopa näyttää menevän pieleen, se on vain merkki siitä, ettei valittu lähestymistapa toimi sellaisenaan. Sen sijaan että lannistuisit ja leimaisit itsesi luuseriksi, voit keskittyä miettimään mikä lähestymistavassa mättää ja muokata sitä suuntaan, jonka uskot toimivan paremmin.

Viiden päivän jälkeen voit päättää miten jatkat muutosprosessia — vai haluatko ehkä hylätä sen kokonaan.

Mitä seuraavaksi?

Jos olet ottanut haltuun jo niin neljä isoa kuin viisi pientä askelta, olet todennäköisesti varsin hyvässä alussa laihdutusprojektissasi. Siitä huolimatta suosittelen käymään läpi Onnistunut laihdutus -paketin — vaikka vain lukemalla tekstit TAI katsomalla videot.

Itse näen pysyvän painonpudotuksen edellytyksenä sen, että noudattamasi ruokavalio ja liikuntaohjelma ovat nimenomaan sinun näköisesi ja sellaiset, että voit tarvittaessa noudattaa niitä koko loppuelämäsi.

Onnea matkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top