Saa luovuttaa

Tämä kirjoitus ilmestyi alunperin Evita-lehden blogissani melko tarkkaan kaksi vuotta sitten, mutta on ajankohtainen yhä edelleen.

2013-07-25 00.54.23

Olen kuunnellut eilisestä alkaen äänikirjaversiota Carol Tavrisin ja Elliot Aronsonin kirjasta “Mistakes Were Made, But Not By Me“.

Kirja kertoo siitä, miten selitämme itsellemme valintojamme ja tekojamme parhain päin. Ilmiötä kutsutaan kognitiiviseksi dissonanssiksi (cognitive dissonance).

Tarina ketusta, joka alkoi pitää pihlajanmarjoja happamina sen jälkeen kun ei päässyt niihin käsiksi, on klassinen esimerkki kognitiivisesta dissonanssista.

Yksi ikävimmistä ilmiön seurauksista on se, että jos olemme investoineet paljon aikaa, rahaa tai vaivaa johonkin asiaan, joka ei edelleenkään tunnu toimivan tai on jopa mennyt huonompaan suuntaan, meidän on vaikea päästää siitä irti. Sen sijaan että myöntäisimme mokanneemme, keksimme kaikenlaisia syitä sille, miksi tämä on oikea valinta. Koska olemme perustelleet valinnan oikeaksi, emme pysty valitsemaan toisin.

Pahimmillaan alamme jopa kannustaa kavereitamme tekemään saman valinnan, jottemme tuntisi olevamme yksin valintamme kanssa.

Kirjassa annetaan esimerkkinä (amerikkalainen) kaveri, joka aina pikkuautoilla ajettuaan päätti hetken mielijohteesta käyttää säästönsä ison mersun ostamiseen, vaikka hänen lapsensa olivat juuri menossa opiskelemaan.

Yhtäkkiä hän alkoi saarnata kaikille siitä, miten tärkeää on ajaa turvallisella autolla ja yritti saada kaverinsakin vaihtamaan isompaan autoon.

Kirjan esimerkkien kuunteleminen palautti mieleen useita tilanteita, joista en lähtenyt pois, vaikka jo tiesin olevani väärässä. Lopulta tilanne aina kärjistyi niin mahdottomaksi, ettei minulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin kohdata totuus. Jälkeenpäin mietin, miksen lähtenyt pois jo vuosia aikaisemmin. Nyt tiedän miksi.

Aloin välittömästi miettiä asioita, joihin olen tällä hetkellä sitoutunut, vaikka oikeasti tiedän hukkaavani aikaa tai rahaa.

Ensimmäisenä mieleen tuli nykyinen kuntosalini. Tällä hetkellä omassa arvojärjestyksessäni niin moni asia menee salille ehtimisen ohi, että saan todennäköisemmin treenattua kotona tai käytyä lenkillä kuin lähdettyä salille.

Sen lisäksi olen alustavasti puhunut sitoutumisesta eräisiin projekteihin, jotka nyt tajuan itselleni vääriksi. Toisaalta tulin siihen tulokseen, etten aio myöskään kiirehtiä uusien valmennettavien hankkimisen kanssa ennen kuin näen mitä eräiden muiden työprojektien kanssa käy.

Jos pystyisit olemaan täysin rehellinen itsellesi, mistä tilanteesta, projektista tai suhteesta sinun on aika luopua?

P.S. Uudelleen julkaisin tämän vanhan kirjoituksen myös siksi, että olen juuri kehittelemässä taas jotain ihan uutta kutri.net:iin. Samalla tulen vetämään myynnistä pari kurssia.

Lisää vihjeitä aiheesta seuraavassa uutiskirjeessä. Jos et vielä tilaa uutiskirjettä, voit tehdä sen tällä kaavakkeella:

Tilaa Kutri.net:in uutiskirje!

Laita rasti ruutuun, jos haluat myös uudet blogimerkinnät ja sivut :

Voiko kaupallisuus ja materialismi olla hyvästä?

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu 27.09.2011 nyt jo netistä poistuneesta Evita-lehden blogissani.

auto
Tämä auto on vuosikymmeniä vanha, ja edelleen mitä ilmeisimmin rakastettu ja hyvinhoidettu.

Arveluttaako sinua ostaa uusia tuotteita, vaikka mielesi tekee niitä? Häpeiletkö tai salailetko sitä, miten paljon rakastat omistamiasi tavaroita?  Vai vihaatko kaikenlaista kaupallisuutta ja halveksit kavereitasi, joiden uskot olevan kulutushysterian vallassa?

Erään edesmenneeseen Evita-lehden blogiini kirjoittamani kirjoituksen kommenttiosastolla joku kritisoi minua markkinoinnista. Samoihin aikoihin toinen sivuston bloggaaja tuskaili omassa blogissaan kalliin tuotteen ostamisen (henkisestä) vaikeudesta.

Näistä tuli mieleeni kaksi ajatusta, jotka olen kuullut joskus jostain, mutta joiden alkuperäistä lähdettä en kuollaksenikaan enää muista.

Viisas kaupallisuus on hyvästä

Michael Neill käyttää joskus työvälineenä “bisnesrobottia”. Kuvittele että olisi robotti, joka oli viisaampi kuin kukaan ihminen, nopeampi kuin mikään supertietokone ja pysyisi ottamaan huomioon enemmän osatekijöitä kuin kukaan muu tässä maailmassa. Bisnesrobotti tekisi kaikki bisnesratkaisut kylmän logiikan pohjalta ilman uskomuksia, pelkoja tai tunnesiteitä.

Jos bisnesrobottia pyydettäisiin määrittelemään mikä on viisain tapa olla kaupallinen, se sanoisi jotain tällaista:

  • Tee tuotteita ja myy palveluita, joihin itse uskot koko sydämelläsi ja joita itse ostaisit ja käyttäisit pyytämälläsi hinnalla. Asenteesi tuotettasi kohtaan välittyy ajan myötä asiakkaillesi ja työntekijöillesi — niin hyvässä kuin pahassa. Jos sinä et usko tuotteeseesi, miten voit odottaa työntekijöidesi ja asiakkaidesi uskovan siihen?
  • Luo kestäviä ja laadukkaita tuotteita, jolloin tuotteidesi maine puhuu puolestaan, asiakkaasi pysyvät sinulle uskollisena ja suosittelevat tuotettasi netissä ja kavereilleen ja asiakkaat ovat valmiita maksamaan tuotteistasi enemmän kuin vastaavista huonolaatuisista tuotteista.
  • Tarjoa asiakkaillesi enemmän vastinetta heidän rahoilleen kuin he uskaltavat odottaa, jolloin he palaavat kerta toisensa jälkeen ostamaan tuotteita mieluummin sinulta kuin muilta. Poikkeuksellinen asiakastuki ja elinikäinen takuu ovat esimerkkejä odottamattomasta lisäarvosta tuotteellesi.
  • Luo kestävän kehityksen mukaisia tuotteita, sillä kierrätys, luonnon suojeleminen ja elvyttäminen ovat teemoja jotka muuttuvat vuosi vuodelta tärkeämmiksi ja akuuteimmiksi. Kun rakennat jo nyt uudet tehtaasi ja toimistosi mahdollisimman energiatehokkaiksi ja luontoystävällisiksi, sinun ei tarvitse tulevaisuudessa tehdä kalliita korjauksia, KUN lainsäätäjät kiristävät ympäristöstandardeja. Energiatehokkailla ratkaisuilla säästät suoraan rahaa. Toisaalta jo nyt useimmat länsimaiset asiakkaat näkevät luontoystävällisyyden lisäarvona tuotetta valitessa.
  • Sijoita työntekijöidesi hyvinvointiin. Mitä paremmin työntekijäsi voivat, sitä parempi heidän työnlaatunsa on, sitä lojaalimpia he ovat yritykselle ja sitä helpompi sinun on saada yritykseen laadukasta työvoimaa.

Viisas kaupallisuus tarkoittaa sitä, että yritykset eivät ajattele nopeita voittoja vaan mahdollisimman pitkään — jopa vuosisatojen ajan — saatavia tasaisia voittoja. Jatkuvasti tuottavaa liiketoimintaa on tulevaisuudessa entistä vaikeampi pyörittää laadusta tinkien, työntekijöitä riistäen, luontoa saastuttaen ja asiakkaita kusettaen.

Internetin ja maailmanlaajuisen tiedotuksen aikaan yrityksen maine voi saada pitkäkestoisia kolauksia väärinkäytöksistään. Esimerkiksi itse ajattelen aina Nestlen tuotteita nähdessäni Afrikan korvike-katastrofia. Jenkeissä asuessani lopetin Wal-martissa käynnin nähtyäni dokumenttielokuvan siitä, miten kyseinen halpahalliketju riistää asiakkaitaan.

Viisas materialismi on hyvästä

Sosiologisessa asiayhteydessä materialismi tarkoittaa materian arvostamista sen itsensä vuoksi eikä vain sen välinearvon vuoksi. Yksinkertaistaen: jos ostat jotain ensisijaisesti siksi, että se on sinusta kaunista tai hienoa — etkä siksi että tarvitset sitä johonkin konkreettiseen tehtävään — olet “syyllistynyt” materialismiin.

Ennen kuin menen siihen mitä viisas materialismi on, haluan huomauttaa, että esimerkiksi se, että joku shoppailee pakonomaisesti ei johdu mielestäni materialismista, vaan yrityksestä täyttää tyhjää aukkoa sisällä tai turruttaa jotain kurjia tunteita. Samalla tavalla kuin ahmimishäiriö ei tee kenestäkään kulinaristia tai alkoholismi viinieksperttiä, shoppausaddiktio ei tee kenestäkään vielä materialistia.

Viisas materialismi tarkoittaa sitä, että ostat vain tuotteita, joita aidosti rakastat, ihailet ja arvostat. Viisas materialisti suhtautuu omistamiinsa esineisiin samalla hartaudella kuin rakastava vanhempi lapsiinsa ja puolisoonsa — ei niin kuin kylän kovin pukki baarista kännissä pokaamaansa yhden illan hoitoon.

Lähipiirissäni on parikin tällaista materialistia. He ostavat vain vaatteita, kenkiä ja asusteita, joita he rakastavat — eivät vain tykkää, vaan nimenomaan rakastavat.

Uusien vaatekappaleiden hankkiminen on aina Tapahtuma. Siksi niitä ostetaan harvoin ja valikoiden.Vaatteita ostaessaan he miettivät tarkkaan miten vaate sopii heidän muihin vaatteisiinsa. He ostavat vain laadukkaita tuotteita ja ovat merkkiuskolliisa.

Kerran esimerkiksi yksi näistä läheisistä löysi netistä villapaidan, jonka hän ehdottomasti halusi. Paita olisi pitänyt tilata Jenkeistä, jolloin tullien kanssa hinta olisi noussut liian korkeaksi hänen budjetilleen — varsinkin kun ei voitu olla varmoja, sopisiko paita hänelle.

Lopulta hän löysi Ranskasta vastaavia paitoja myyvän yrittäjän. Kirjoitin hänen puolestaan kymmeniä sähköposteja oikean villapaitamallin ja koon löytämiseksi.Kun paita vihdoin saapui eikä istunut oikein, alkoi uusi rumba oikein istuvan paidan saamiseksi.

Toinen läheisestäni käy puolestaan korjauttamassa ompelijalla ostamansa vaatteet täydellisesti istuvaksi. Kumpikin näyttää saavan pukeutumisesta valtavaa mielihyvää ja pitää tavaroistaan äärettömän hyvää huolta.

Kumpikin saa myös runsaasti mielihyvää ilmaisista ja “henkisemmistä” asioista. Toisin sanoen en näe mitään syytä siihen, miksei materialisti voisi olla kiinnostunut myös kaikesta muustakin kuin tavarasta.

Itse asiassa olen yrittänyt muuttua materialistisemmaksi. Poislukien Applen tuotteet, joihin suhteeni on lähestulkoon eroottinen, olen nähnyt tavarat lähinnä käyttöesineinä. Tästä on seurannut “niin kauan kuin se toimii, se on OK” -asenne eli etten ole pitänyt kauhean hyvää huolta tavaroistani.

Olenkin nyt yrittänyt kehittää materialistisempaa eli rakastavampaa suhdetta tavaroihini mm. karsimalla vaatekaapista kaikki sellaiset vaatteet joita en käytä TAI joista en pidä erityisesti (vaikka olisinkin käyttänyt niitä).

Miten sinä suhtaudut materiaan ja kaupallisuuteen? 


Sen lisäksi että haluan tukea kulutustottumuksillani pienyrittäjiä ja hyvää kaupallisuutta edustavia yrityksiä, haluan kannustaa muita luomaan lisää palveluja ja tuotteita, joita he rakastavat Pelottoman elämän salaisuus: Unelmien ura -kurssilla.

Luon kurssia syvällä rakkaudella ja intohimolla ja toivon, että olisin itse voinut osallistua tällaiselle kurssille silloin kun en vielä tiennyt mitä tiedän tänään.