Hyödy hypnoosista!

Hypnoosi

Oikotie itsetuntemukseen?

Ingressi

Hypnoosi on kätevä keino päästä käsittelemään omia ongelmia ja estoja, jotka usein saattavat olla ylipainon, heikon itsetunnon jne. taustalla. Lisäksi hypnoosissa voidaan asettaa suggestioita (mm. pulla- ja suklaaestot, liikuntaintosuggestio) auttamaan laihduttamista. Hypnoosi on vain tavallista syvempi rentoutustila. Oma tajunta ei katoa minnekään, vaan on läsnä, vaikkakin eräänlaisessa sivustakatselijan roolista. Itse uskon, että hypnoosi toimii paremmin, jos hoidettava saa itse puhua hoidon aikana.

Seuraavassa Verkkoklinikan keskustelupalstalle kirjoittamani kuvaus ensimmäisestä kerrasta, jolloin minut hypnotisoitiin:

Terveisiä HYPNOOSISTA!

Eli menin eilen hypnoterapeutin ”käsiteltäväksi” ja tänä aamuna oli tippunut kilo eilisestä! (ei ollut nestettä, ellei sitten haihtunut jotenkin ihon kautta… Vessassa käynnin jälkeen olin varma että ehkä pari sataa graammaa olisi mennyt, mutta vielä mitä! 🙂

Ekaksi juteltiin kaikista niistä ongelmista, joista halusin eroon (stressi, huono naisellinen itsetunto, heikko itsekuri eräiden ruoka-aineiden suhteen, haluttomuus liikkua jne.) sekä niihin (mahdollisesti) johtaneista syistä. Olin valmiiksi aika väsynyt, joten itkeskelin kertoessani koko synkän nuoruus- ja aikuisuushistoriani parisuhteiden saralla. Jutut olivat juuri nyt aika pinnassa.

Sitten pistettiin AKUPUNKTIOTA — korviin jotain energisointi- ja sydänpisteitä nilkkoihin aineenvaihduntaa kiihdyttävät pisteisiin ja ranteisiin stressipisteisiin. Akupunktiosta voin sanoa tässä vaiheessa sen verran, että eläinlääkärisetäni (tämän tädin isoveli siis) käyttää akupunktiota eläimiin ja se todellakin toimii (esim. akuutin peräpäähalvauksen kokeneilla koirilla). Pistovaiheessa tuntui hyttysenpistolta vaikuttava pisto, mutta sitten neula hävisi parissa minuutissa ja kohdan ympärille jäi puutumusta muistuttava paine.

Sitten alkoi itse hypnoosi. Menin maate sellaiselle hierontapöytätyyppiselle ratkaisulle, lääkäri peitteli mut peitolla ja sitten mun piti tuijottaa kynänkärkeä kunnes silmät kävivät raskaaksi. Sitten lääkäri alkoi puhua kaikkea ”jalkasi käyvät raskaaksi jne.” juttuja. Homman ideana on käytännössä vain saada keho syvärentoutuneeseen tilaan. Olin aika jännittynyt, joten en vaipunut syvimpään hypnoosiin, mutta riittävän rentoon tilaan kuitenkin. Sitten mun piti kuvitella itseni lentävän raskaan rinkan kanssa avomerelle, jossa heitin kyydistä tiukkaan sidottuja vahvoja ja painavia nahkapusseja — ja lopuksi sen rinkan kun se oli niin likainen ja kamala (yleensä kai se olisi ollut tarkoitus jättää, mutta siinä kuvitelmassa musta vain tuntui että siitä on pakko päästä eroon). Sitten mä palasin pallon kanssa niitylle ja jäin sinne loikoilemaan, kun lääkäri luki pitkät alitajuntaan menevät litanjat. En muista niistä juuri mitään, mutta kai ne olivat yleisiä ”olet vahva, syöt vain elimistöllesi tarpeellisia ruokia (tms.), olen rauhallinen” jne. Sitten menin paikkaan ja aikaan, jossa mulla oli ollut (tai tulisi olemaan) hyvä ja rauhallinen ja onnellinen ja tasapainoinen ja vahva olo ja se tila ”ankkuroitiin” mun mieleen tietyllä käsimerkillä (eli kun laitan oikean käden etusormen ja peukalon yhteen) — jonka tehdessäni palaan siihen tunnelmaan.

Oli siinä kai kaikenlaista muutakin, muttei mitään sellaista omien pimeiden puolien väkisin kaivelua, mitä olin vähän pelännyt. Tällä kertaa mulle ei kuitenkaan tehty (kai) mitään erityisiä laihdutus-suggestioita, koska stressi ja heikko naisellinen itsetunto olivat niin ”päällä” ja tämä oli vasta eka kerta.

Hypnoosin ja akupunktion jälkeen olo oli kevyt, mutta jotenkin sellainen pumpulinen. Nukuin yön todella syvää unta ja nyt aamulla (heräsin puoli tuntia sitten) olo on vähän hömelö. Illalla hypnoosin jälkeen (tai sitten yöllä unessa, en ole varma) tajusin että eihän laihduttaminen ole mulle niin kauhean vaikeaa — ainoat todelliset kompastuskiveni ovat ennen kaikkea pulla (ja sitähän voi syödä aika paljonkin olemalla vielä kohtuuden rajoissa) ja jonkin verran suklaa. Vaikea selittää, mutta yhtäkkiä vain on sellainen olo, että laihduttaminen on itse asiassa aika helppoa (ja hauskaa). Tajusin juuri tällä samalla sekunnilla että taisi se sittenkin pistää jonkun laihdutushypnoosin mun päähän — tätä ennen laihdutus on tuntunut aina kurjalta kituuttamiselta…

Anyway, nyt sitten tiedetään, paljonko mun ”ahdistuspussini” painoivat yhteensä = sen kilon! 🙂

Toisella hypnoosikerralla löysin syyn heikkoon naiselliseen itsetuntooni (kuuluisat lapsuuden traumat, jotka näin jälkeenpäin tuntuvat naurettavilta — niin kauan kun en niitä tajunnut, en osannut nähdä niitä oikeassa mittakaavassa). Kolmas kerta oli lähinnä ”kerta kiellon päälle” -henkinen ratkaisu, jossa vahvistettiin hyviä viboja entisestään.


Nyt yli kaksi vuotta myöhemmin olen sitä mieltä, että hypnoosikokemukseni oli tärkeä vristanpylväs matkallani tasapainoisemmaksi ja onnellisemmaksi ihmiseksi. Pullastopit ja liikuntasuggestiot eivät yksinään olisi riittäneet mihinkään — väitän, että muutoksen avain kohdallani oli nimenomaan lapsuudesta löytynyt syy huonoon itsetuntoon. Tärkeää oli nimenomaan tiedostaa, missä meni pieleen (= olin tulkinnut vanhempien käytöksen lapsena väärin) ja ymmärtää, että aikuisena voin nähdä menneisyyden uudessa valossa ja päästä traumojen yli.

Hypnoosi ei todellakaan toimi kaikilla. Usko hypnoosin toimivuuteen on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka määrittää toimiiko hypnoosin jonkun kohdalla vai ei. Myös hypnotisoijalla on merkitystä. Henk.koht. olen sitä mieltä, että pullastopit yms. eivät ole ratkaisu pysyvän painonhallinnan kannalta — sen sijaan onnistumisen puolesta puhuvat suggestiot ja traumojen kohtaaminen hypnoosissa ovat.

Omia traumojaan voi kohdata ilman hypnoosia, joko muussa terapiassa tai omatoimisessa ”itseterapioinnista”. Hyvän ystävän tuki voi jälkimmäisessä tapauksessa olla kultaakin kalliimpaa. Samoin sinun ei ole mikään pakko mennä hypnologille saadaksesi itsesi uskomaan, että sinä onnistut laihtumaan pysyvästi ja remontoimaan elämäntapasi.

Hypnoosi on melko kallista (50-80 euroa / kerta session pituudesta ja terapeutista riippuen), mutta yleensä käyntikertoja ei tarvita kovinkaan montaa ja toisaalta Kela korvaa osan hoidosta.

Lisää tietoja Tieteellinen hypnoosi r.y.:n kotisivuilta. Lääkäri Anna Sandström pitää praktiikkaa Lääkäriasema Alfa Medissä Kirkkonummella. Ajanvaraukset ko. firman ajanvarausnumerosta.

 

Kutri.net > Psyyke > Hypnoosi

Alkuun

Päivitetty:

28.10.2011 16:43

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top