Kaikkein pahin ongelmasi

Mikä tai kuka on kaikkein pahin ongelmasi? Arvaa uudestaan!

Kaikkein pahin ongelmasi on omat ajatuksesi.

[blockquote align=”right” cite=”Byron Katie”]Pahinta mitä sinulle voi tapahtua on oma ajatuksesi.[/blockquote] Useimmat meistä ovat niin tottuneet ajattelemaan, että ulkopuoliset ihmiset ja tapahtumat aiheuttavat suoraan tunteemme. Koska olemme niin sisäistäneet tämän uskomuksen, emme edes pysähdy kiinnittämään huomiota siihen, mitä meissä itsessämme tapahtuu tietyn tapahtuman ja meissä nousevan tunnereaktion välissä.

Ai mitä? No ajatus, joka aiheuttaa kyseisen tunteen.

Kyllä, lukuunottamatta eräitä kehon poikkeustiloja KAIKKI tunteemme ovat seurausta omista ajatuksistamme. IHAN KAIKKI.

Pahoititko mielesi koska joku sanoi sinulle rumasti? Ei, pahoitit mielesi koska ajattelit mielessäsi: ”Toi ei tykkää musta” tai ”Olenko mä oikeasti niin huono?”

Suutuitko koska joku ohitti sinut jonossa? Ei, suutuit koska ajattelit: ”ei hemmetti — toihan etuili. Ei saa etuilla, se on väärin. Ei mulla ole aikaa jonottaa täällä yhtään sen pidempään kun on ihan pakko.”

Täyttyikö sydämesi rakkaudella kun näit uuden rakastettusi? Ei, se täyttyi rakkaudella koska ajattelit: ”Oi, toi on mun uusi kumppani. Oi kun se on söpö ja kiva. Mä olen hulluna siihen.”

Ahdistaako työstressi? Ei, vaan ajatuksesi että: ”apua, miten mä saan nämä kaikki tehtyä deadlineen mennessä? Mitä jos mä en onnistukaan. Mitä jos mä saan potkut? Mitä jos mä en löydä uutta työpaikkaa? Mitä jos mun rahat loppuu ja mä en pysty maksamaan mun vuokraani? Mitä jos mä joudun kadulle?

Mietitkö ettei asia voi noin olla. Että on varmasti tilanteita, jotka herättävät meissä suoraan tunteita. Tai että KUKA TAHANSA tuntisi samalla tavalla tietyssä tilanteessa. Ei, ei ja vielä kerran ei.

On ihmisiä ja tilanteita, joissa tappaminen ei herätä inhoa tai pelkoa, toisen rakastavat teot eivät herätä rakkautta tai iloa, raha ei rauhoita, hylkääminen ei satuta, vastoinkäymiset eivät harmita.

Vain se, mitä ajattelet jostain asiasta ratkaisee millaisia tunteita se sinussa herättää.

Tämä on hyvä asia. Et ole koskaan oikeasti emotionaalisesti tilanteiden ja muiden armoilla. Sinä vain kerrot itsellesi niin.

Miksi? Koska haluat suojella itseäsi joltakin, motivoida itseäsi johonkin tai vaikuttaa paremmalta ihmiseltä omissa tai muiden ihmisten silmissä.

Mitä ajattelet?

Seuraavan kerran kun huomaat kertovasi kuinka jokin asia herätti sinussa tietyn tunteen, pysähdy hetkeksi ja kysy itseltäsi:

  • Jos tietäisin varmasti, että kaikki tunteeni ovat seurausta omista ajatuksistani, mikä ajatus herätti minussa tämän tunteen?

Tai täydennä seuraavat lauseet:

  • Tunnen [tunne jota tunnet], koska ajattelen että…
  • Ajattelen niin koska uskon että…
  • Jos en uskoisi niin, niin silloin…
Lopuksi kysy itseltäsi onko uskomuksesi totta? Onko jokin vieläkin fiksumpi tapa pitää itsesi turvassa tai motivoida itseäsi? Mitä sitten jos joku ajattelee ettet ole niin hieno ihminen kuin esität olevasi? Kun et kerran ole oikeasti sellainen ihminen kuin haluaisit uskoa olevasi.
Tunteet — ajatusten merkkivalo
Mitä useammin näet miten omat ajatuksesi aiheuttavat tunteesi, sitä helpompi sinun on suhtautua rennommin omiin tunteisiisi. Tunteesi eivät ole koskaan ongelma — niiden takana olevat ajatukset ovat. Tunteet ovat vain kuin auton koetaulun merkkivalot, jotka kertovat mitä autossa tapahtuu.
Samalla tavalla kuin lampun kuva kojelaudassa kertoo että ajovalot ovat päällä, hyvät fiilikset kertovat että ajattelet iloisia, onnellisia tai hauskoja ajatuksia. Niin kuin moottorihäiriön merkkivalo kertoo moottorihäiriöstä, negatiiviset tunteet kertovat häiritsevistä ajatuksista.
On ihan yhtä turhaa puuttua omiin tunteisiinsa kuin olisi puuttua palavaan öljyvaloon. Samalla tavalla kuin tarkistaisit öljyvalon palaessa öljyt, epämukavien tunteiden noustessa pintaan kannattaakin tarkistaa omat ajatuksensa.

Lisää juttujani samasta aiheesta:

[divider_padding]

1 ajatus aiheesta “Kaikkein pahin ongelmasi”

  1. Lukisin mielelläni tuon artikkelin ”ratkaisu raivoamiseen” mutta linkistä saan auki vain Olivian… ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top