Miten painonhallinta voi olla naurettavan helppoa

helpointapalaihtua

Oletko juuri laihduttamassa? Tai ainakin mietit laihduttamista? Miltä laihduttaminen tuntuu? Kituutatko itsekurin äärirajoilla? Tunnetko eläväsi ihan normaalia elämää?

Minä olen laihtunut viimeisen neljän kuukauden aikana yli 16 raskauden aikana keräämääni ylipainokiloa (21, jos vauva ja lapsivesi lasketaan). Olen vielä 6 kilon päässä normaalipainostani. En tunne laihduttavani, vaikka syön vähemmän kuin mitä tällä hetkellä imettävänä äitinä kulutan.

Kuinka paljon syön? Keskimäärin 1800-2000 kcalia päivässä normaalia ruokaa. Tuo on se määrä, jonka voin syödä lihomatta, kun painan 67-68 kiloa ja harrastan jonkin verran liikuntaa.

Olen viimeisen viikon aikana muistellut paljon fiiliksiäni ennen Kutri kuntoon -vuotta 2003, jolloin vielä kuvittelin laihduttamisen olevan jotenkin vaikeaa tai suorastaan ylivoimaista. Noina vuosina etsin koko ajan jotain viisastenkiveä painonhallintaan ja jojoilin jatkuvasti.

Ajattelin vuosikausia katkerana että minut oli tuomittu lihomaan pelkän suklaan ajattelusta ja kadehdin kapeampia kavereitani, joiden uskoin voivan syödä mitä tahansa lihomatta.

Samalla missasin sen pointin, että vaikka he söivät mitä halusivat, he halusivat syödä vain kulutuksensa verran. Toisin sanoen he söivät vähemmän kuin minä söin. Sen lisäksi he kuluttivat päivän mittaan enemmän energiaa arkiliikunnalla ja kuntoliikunnalla kuin minä mukavuudenhaluisena sohvaperunana.

Laihtuminen on yksinkertaista

Laihduttamisessa ja painonhallinnassa ei ole oikeasti mitään mystistä tai vaikeaa. Sen kun alat syödä ja liikkua niin kuin söisit ja liikkuisit pysyäksesi tavoitepainossasi.

Tällöin kehosi kevenee ja kutistuu ajan myötä vähäisempää energiansaantia ja liikuntaa vastaavaan painoon ja kokoon.

Laihduttamisesta tulee välittömästi vaikeampaa ja vaarallisempaa, jos tavoitteesi ei ole normaalipainon ja rasvaprosenttirajojen sisällä — tai jos syöt vähemmän kuin mitä tavoitepainossasi söisit ja kuluttaisit.

Monilla laihdutuskuureilla päivän energiamäärä lasketaan 1200-1400 kcaliin. Esim. GoFatGo-pikadieetillä energiamäärät ovat 1400 kcalin luokkaa. Minä 173 cm pitkänä naisena kuluttaisin niin vähän jos painaisin 40 kiloa. Tosin siinä vaiheessa olisin todennäköisesti jo syömishäiriöisten osastolla pakkosyötettävänä.

Oletko kokeillut tällaisia kitudieettejä? Mitä tapahtui? Alkuun paino putosi loistavasti. Suhteellisen pian se alkoi kuitenkin jumittaa, kun kehosi päätteli että olit tappamassa teitä nälkään. Samaan aikaan mieliteot ottivat ylivallan ja ennen kuin huomasitkaan, aloit repsahdella.

Syytit epäonnistumisesta itseäsi ja heikkoa itsekuriasi. Kävikö koskaan edes mielessäsi, että vika oli valitsemassasi dieetissä?

Tai ehkä pudotettavaa oli niin vähän, että onnistuit pääsemään tavoitepainoosi ennen kuin mopo karkasi käsistä. Mitä sitten tapahtui? Kuinka siirtyminen laihdutusruokavaliosta ihannepainosi säilyttävään ruokavalioon tapahtui? Ei kovinkaan tyylikkäästi, jos olet tyypillinen jojoilija.

Tällä 3 minuuttia pitkällä videolla kysynkin laihdutatko tietämättäsi niin kuin anorektikko:

Miksi ihmeessä rääkkäisit itseäsi ja kehoasi tällaisella idiotismilla?

Hei, minä olen joskus ollut ihan yhtä idiootti. Luulin vilpittömästi että tiukat dieetit ja tuntikausien kävelylenkit tai hirveät hikitreenit olivat ainoa tapa laihtua. Sitten oivalsin amerikkalaisista fitness-lehdistä, että oli olemassa fiksumpikin tapa:

Ala jo laihdutuksen alussa syödä ja liikkua tavalla, jolla sinun pitäisi syödä ja liikkua pysyäksesi ihannepainossasi.

Totta, laihtuminen ei tällöin ehkä ole niin dramaattista kuin kitudieeteillä, mutta se on miellyttävämpää, jolloin pysyt paremmin ruodussa ja tulokset ovat pysyviä.

Ennen kaikkea saat jo koko laihtumisajan harjoitella syömään tavalla, jolla tulet syömään loppuelämäsi ihannepainossasi.

Elämä on ihan oikeasti aivan liian lyhyt itsekidutukseen ja turhanpäiväiseen jojo-laihduttamiseen.

Mitä haluat siis tehdä?

Jos haluat laihtua pysyvästi tekemällä elämäntaparemontin kitukuurien sijaan, tsekkaa itseopiskeltava Onnistunut laihdutus -nettikurssi tai jos haluat enemmän tukea, tutustu tammikuussa 2014 alkavaan Method Kurssi -kurssiin.