Hirveät hormonit!

Nyt on pakko avautua aiheesta hirveät hormonit… Vaihdoin ehkäisymenetelmää eli en enää syö Diane Nova -e-pillereitä. Ko. pillerithän on tarkoitettu ensisijaisesti aknen hoitoon ja toissijaisesti ehkäisyyn. Olen syönyt ko. pillereitä 18-vuotiaasta asti — välissä on ollut muutaman kuukauden pituisia taukoja.

Aiemmilla kerroilla ihon kunto on huonontunut melko pian sen jälkeen kun pillerit ovat jääneet pois. Nyt elin toivossa että ikä ja oikea ruokavalio pitäisivät aknen kurissa. Turha toivo.

Ensinnäkin hormonitoiminta on mennyt ihan sekaisin pillereiden jättämisen jälkeen — tänä vuonna en ole saanut ”nauttia” vielä yksistäkään kuukautisista (joo, en todellakaan ole raskaana). Vaikka ruokavalio on pysynyt ihan samana kuin viime vuonna, jolloin iho ja hiukset kukoisti, naama on nyt kuin teinin perse (sori ilmaus, mutta kuvaa tilaa parhaiten) ja hiukset käyttäytyvät todella oudosti (ovat ihmeellisen haituvaiset).

No, aikaisemmilla kerroilla iho kyllä meni vieläkin huonompaan kuntoon tässä ajassa ja silloinkin kuukautisia odoteltiin 3-6 kk. Koska tarkoituksena on nimenomaan päästä eroon turhista kemiallisista aineista, en aio ainakaan toistaiseksi turvautua hormonihoitoon kuukautisten käynnistämiseksi tai antiobiootteihin tai vastaaviin ihon kunnon parantamiseksi. Loppujen lopuksi näin lievä akne ja hiusten lättänyys on kuitenkin vain kosmeettinen haitta.

Eräällä tutulla on ongelmia serotoniini/dopamiini tasojen kanssa. Näyttää siltä, että mahdollisten mielialaongelmien lisäksi ko. välittäjäaineiden puute vaikuttaa myös kiputuloihin, ainakin hänen tapauksessaan fibromyalgiaan .

Nämä jutut ovat kuitenkin saanut taas kerran muistamaan, miten ihmiskeho on monimutkainen kokonaisuus, jossa hyvin monet eri tekijät vaikuttavat kokonaisuuteen: ravinto, liikunta, kehon koostumus, hormonit, välittäjäaineet (serotoniini, dopamiini jne.). Siksi ei voi esim. laihduttaessa siitä, että keho toimisi kuin kone, jossa kaikki osat on hallittavissa.

SUMMA SUMMARUM: koska hyvin harvoin pystyy hallitsemaan kaikkia kehon ominaisuuksia, on viisampaa keskittyä prosessiin eli tekemään sellaisia valintoja, joiden tietää edistävän kehon (ja mielen) hyvinvointia kuin tuijottamaan pelkkään lopputulokseen.