Mitä mustasukkaisuudelle voi tehdä?

Oletko koskaan kokenut mustasukkaisuutta? Tuota kauheaa pelon, epätoivon ja raivonsekaista tunnetta, joka puristaa sydäntä ja puukottaa vatsanpohjaa?

Minä olen. Olen myös tehnyt mustasukkaisuuden vallassa todella noloja asioita — niin noloja, etten halua kertoa niistä kenellekään.

Kuuntelin eilen You’re not so smart -podcastia, jossa oli vieraana mustasukkaisuutta tutkinut  David Buss.

Davidin mukaan kaikissa kulttuureissa esiintyy mustasukkaisuutta — myös niissä joiden aiemmin ajateltiin olevan vapaita ko. tunteesta.

Mustasukkaisuudella näyttää olleen tärkeä evoluutiobiologinen tarkoitus. Ihmisuroksilla se on varmistanut etteivät muut urokset pääse hedelmöittämään hänen naarastaan, kun taas mustasukkaiset ihmisnaaraat ovat vahtineet ettei uros ala huolehtia muista naaraista ja näiden jälkeläisistä.

Eräs Davidin opiskelijoista tutki mustasukkaisuutta analysoimalla Rysän päällä -tosi-tv-ohjelman osia.

Siinä vaiheessa kun petetty kohtasi pettämisestä kiinni jääneen puolisonsa, miehet kysyivät ensimmäiseksi ”harrastitteko seksiä”, kun taas naiset kysyivät ensimmäiseksi ”oletko rakastunut häneen”:

Koska mustasukkaisuus on synnynnäinen ominaisuus, et voi estää itseäsi kokemasta sitä hetkellisesti — ainakaan jos olet kiintynyt toiseen ihmiseen.

Olennaista on ymmärtää, että vaikka koet jotain tunnetta, se ei tarkoita että sen vallassa ajatellut ajatukset ovat totta — saati että tunteesta pitää seurata minkäänlaisia toimenpiteitä.

Toisin sanoen kokemasi mustasukkaisuus johtuu ennen kaikkea siitä, että olet ihminen — ei siitä, että toinen olisi välttämättä pettämässä tai jättämässä sinua.

Se, että sinun tekee mieli alkaa mustasukkaisuuden vallassa kontrolloida toista tai eliminoida kilpailijasi ei todellakaan tarkoita että niin kannattaa tai pitää tehdä.

Väitän että suurin ero niiden ihmisten välillä, jotka sanovat etteivät ole mustasukkaisia ja niiden välillä jotka ovat ilmiselvästi mustasukkaisia on se, että vaikka em. ihmiset ehkä kokevat hetkellisesti mustasukkaisuuden tunnetta, he eivät anna sille mitään painoarvoa.

Sen sijaan he kuittaavat sen väsymyksenä, hetkellisenä epävarmuutena tai hormonihäiriönä, joka menee itsestään ohi. Kun he eivät tee tunteestaan ongelmaa, siitä ei tule ongelmaa.

Entä jos mustasukkaisuuteen on aihetta? Et voi tietää onko siihen aihetta ennen kuin puolisosi jää pettämisestä kiinni. Niin kauan kun et tiedä varmasti onko puolisosi pettänyt vai ei, mustasukkaisuudessa vellominen ja spekulointi on mielestäni turhaa itsekidutusta.

Entä jos kumppanisi on syyttä mustasukkainen? Keskustele hänen kanssaan avoimesti hänen peloistaan ja omista tunteistasi. Pyydä häntä lukemaan tämä tai kerro itse että mustasukkaisuus on koodattu geeneihimme niin, ettemme voi päästä tunteesta kokonaan eroon.

Sen sijaan voimme milloin tahansa nähdä meissä nousevan mustasukkaisuuden tunteen jälleen yhtenä vääränä hälytyksenä, joka kertoo enemmän ihmisyydestämme ja sen hetken mielentilasta kuin meistä yksilöinä tai parisuhteemme tilasta.

Onko puolisosi erityisen omistava, rajoittaa menemisiäsi, yrittää eristää sinut läheisiistäsi, mollaa ja väheksyy sinua jottet uskoisi saavasi parempaa puolisoa tai on väkivaltainen tai muuten uhkaava?

Kuuntele sisäistä viisauttasi! Voi olla hyvä jatkaa matkaa, jos et saa häntä näkemään, että mustasukkaisuus kertoo vain ja ainoastaan hänen ihmisyydestään, ei siitä että olet pettämässä häntä heti kun silmä välttää.

Erään viisaan naisen sanoin: ”hulluutta ei pidä myötäillä.”

Sillä hetkellä kun koet mustasukkaisuutta, et koe rakkautta.

Haluatko kokea enemmän rakkautta parisuhteessasi?

Jätä mustasukkaiset ajatuksesi omaan arvoonsa ja anna itellesi lupa rakastaa toista täysin sydämin, ilman ehtoja!

[box icon=”book” style=”simple”] Kiinnostaako sinua ihmismielen toiminta, muttet ehdi tai viitsi kuunnella tuntikausia englanninkielisiä podcasteja tai lukea uusimpia aihetta sivuavia kirjoja?

Liity Kutri.net:in VIP-jäseneksi ja pääset kuorimaan kermat päältä kuuntelemalla kerran pari kuussa ilmestyvää VIP-podcastia, jossa kerron mitä olen juuri oppinut eri asiantuntijoilta: http://kutri.net/olevip[/box]