Miksi myöhäisilta ei ole äitien laatuaikaa

Oletko koskaan kokenut seuraavaa ilmiötä:

Saatuasi päivän velvollisuudet hoidettua (lue: lapset nukkumaan), ajattelet ”mä vähän hemmottelen itseäni”.

Koska kello on jo yli yhdeksän tai kymmenen illalla, hemmottelu ei tarkoita kavereiden tapaamista tai reipasta kävelyä raikkaassa ulkoilmassa vaan ”mitähän facebookissa/twitterissä/lempiblogissani tapahtuu”.

Ajatuksenasi on viihdyttää itseäsi vain vähän aikaa ja mennä sitten ajoissa nukkumaan.

3–4 tuntia myöhemmin havahdut siihen että katselet jonkun ihan vieraan tyypin lomakuvia Facebookissa, väittelet turhanpäiväisestä asiasta Twitterissä tai klikkailet zombina uutis- tai hupisivuston ”seksi-wow tämä sinun on nähtävä” -linkkejä.

Minulle on tapahtunut näin — ja tapahtuu — harva se päivä, jos en pidä varaani.

Miksi jään kukkumaan kun pitäis mennä nukkumaan?

Jään kukkumaan lasten nukahdettua, koska otan todesta ajatukset ”minun pitää saada hemmotella itseäni raskaan päivän päätteeksi omalla ajalla” ja ”menen ihan kohta nukkumaan”.

Tietokoneen tai kännykän näytön sininen valo sotkee melatoniintuotannon niin, ettei minua väsytä niin paljon, että nukahtaisin koneen ääreen.

Samaan aikaan olen kuitenkin niin uuvuksissa, ettei itsekurini, itsehillintäni tai tahdonvoimani auta minua laittamaan konetta kiinni.

Mitä pidempään kökin koneella, sitä vaikeampaa siitä on siirtyä sänkyyn. Vallitsevan tilan muuttaminen vaatii energiaa, jota en tunne minulla olevan.

Sen lisäksi sivut joilla surffaan on suunniteltu koukuttamaan minut jopa pirteänä — ja varsinkin väsyneenä.

Argh!

Illan laatuaika ei ole laadukasta

Minulle tärkein nukkumaanmenoa edesauttava havainto on ollut se, että illan ”laatuaika” ei ole todellakaan laadukasta, vaan johtaa vain äkkiä kierteeseen, jossa saan liian vähän unta…

….jolloin seuraavana päivänä olen entistä väsyneempi…

…jolloin ajaudun entistä helpommin roikkumaan koneella seuraavana iltana…

…jolloin sitä seuraavana aamuna olen vieläkin väsyneempi!

On paljon hyödyllisempää mennä illalla lasten kanssa yhtä aikaa nukkumaan ja herätä ennen heitä nauttimaan ”omasta ajasta”.

Aamulla pirteänä käytän oman ajan mieluummin elämääni edistäviin asioihin kuten kirjoittamiseen, jumppaamiseen jne. kuin turhanpäiväiseen nettisurffailuun.

Tämä ajatus auttoi minua nousemaan yli kuukauden ajan putkeen aamukuudelta, kunnes kuopukseni alkoi nukkua huonommin.

Aloin iltaisin ajatella ”mä nukun yön kuitenkin niin huonosti, etten jaksa nousta aamulla ennen lapsia, vaikka menisin niiden kanssa yhtä aikaa nukkumaan… Mä teen nää duunijutut äkkiä nyt, kun lapset vihdoin ja viimein nukkuu.”

Teoriassa se oli hyvä ajatus, mutta käytännössä ei. Koska olin väsynyt, kirjoittaminen kävi hitaammin ja työt tehtyäni lipsuin helposti ”äkkiä katsomaan mitä Facebookissa ja twitterissä tapahtuu”.

Yhtäkkiä oltiin taas pikkutunneilla. Kun loppuyö meni huonosti nukkuen, tulin nukkuneeksi jopa huonommin kuin jos olisin mennyt lasten kanssa nukkumaan, heräillyt yön ja noussut kuudelta.

Kuopus on nyt nukkunut kaksi yötä hyvin, ilmeisesti osteopaatilla käynnin ansiosta. Nyt tavoitteena on päästä takaisin ”ajoissa nukkumaan, aikaisin ylös” -rytmiin.

F.lux säästää unta

Koska haluan käyttää tietokonetta vielä illalla mm. seuraavan päivän suunnitteluun, asensin koneeseen f.lux -ohjelman, joka säätää koneen näytön valon iltaisin ”punaisemmaksi” ja ainakin teoriassa vähemmän unta pilaavaksi.

Näin olen aikaisemmin valmis nukahtamaan kuin jos olisin tuijottanut sinisenä hehkuvaa näyttöä illan mittaan.

Ihan ideaaleinta olisi tietenkin sammuttaa kone, telkkari ja kännykkä kolmisen tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta siihen en ole vielä valmis.

Rutiinit auttavat rauhottumaan

Kolmas oivallukseni nukkumaanmenon suhteen on se, että ellen aloita ajoissa iltatoimia, nukkumaanmeno helposti myöhästyy.

Koska iltaisin muistini, keskittymiskykyni ja muistini ovat huonoimmillaan, olen kirjoittanut itselleni iltarutiinin, joka on lapulle kirjoitettuna kaapin ovessa. Näin voin luntata lapusta mitä kaikkea illalla pitäisi tehdäkään ja missä järjestyksessä.

Isoin haaste on muistaa aloittaa nukkumaan menoon valmistautuminen ajoissa — minun tapauksessani käytännössä jo klo 19 tienoilla.

Nukkumishaaste!

En ole yksin iltakukkumisen kanssa. Onnistunut laihdutus -pakettiin kuuluu uutuutena nettipäiväkirja, johon paketin käyttäjät voivat kirjoittaa kommenttejaan. Vain minä ja päiväkirjan pitäjä näemme merkinnät.

Useampi laihduttaja on tunnustanut kukkuvansa ihan liian myöhään iltaisin. Liian vähäinen uni vaikeuttaa monin tavoin laihtumista — vaikuttamalla ihan suoraan rasvanpolttoon, passivoimalla ja mm. lisäämällä makeanhimoa.

Koska uskon joukkovoimaan, haastan sinut kokeilemaan viiden illan ajan miltä tuntuu mennä ajoissa nukkumaan.

Viisi iltaa ei tunnu liian kovalta haasteelta, mutta osoittaa jo sinulle niin ajoissa nukkumaan menemisen hyödyt kuin esteet.

Aivan erityisesti haastan sinut tekemään niin sunnuntaista 19.1. torstaihin 23.1. virallisella Onnistunut laihdutus -nukkumishaasteella.

Teknisistä syistä haasteeseen osallistuminen edellyttää että olet Kutri.net:in jäsen eli olet rekisteröitynyt sivustolle vähintään Tutustuja-jäsenenä.

Kirjaudu sivustolle tunnuksillasi, jonka jälkeen pääset näkemään haastesivun ja haasteen keskusteluryhmän.

(Kunhan olemme saaneet unet jotenkin kohdalleen,  aloitamme vieläkin haastavamman haasteen eli aterioiden suunnitteluhaasteen Onnistunut laihdutus -paketin käyttäjien ja aiheesta kiinnostuneiden VIP-jäsenten kanssa. Ateriahaasteen aikana on siis tarkoitus suunnitella viikon ateriat toisiamme tsempaten. Kääk!)

Lue lisää Onnistunut laihdutus -paketista.

Lue lisää VIP-jäsenyydestä.

Liity ilmaiseksi Tutustuja-jäseneksi.

3 syytä mikset pysty pitämään uudenvuodenlupaustasi

Miten viime vuoden uudenvuodenlupaustesi kävi? Jos olet kuten useimmat meistä, ei kovin hyvin.

Oletko siitä huolimatta tekemässä uusia lupauksia (tai uusimassa vanhoja)?

Näiden kolmen erittäin yleisen ajatusvirheen tiedostaminen voi auttaa pitämään tällä kertaa lupauksista kiinni loppuun asti:

1. Teet liian suuria lupauksia, koska uskot optimismivääristymääsi

Jokainen ihminen joka ei ole masentunut, omaa optimismivääristymäksi kutsutun logiikkavirheen. Tämä vääristymä saa meidät näkemään oman henkilökohtaisen tulevaisuutemme parempana, kuin mitä sen voisi realistisesti olettaa olevan.

Tutkijat uskovat vääristymän kehittyneen pitämään meidät hengissä myös vaikeina aikoina — jos uskot ettei helvettiä kestä ikuisesti, et luovuta.

Vääristymä vaikeuttaa lupausten pitämistä siten, että se saa meidät tekemään lupauksia, jotka  ideaaliminämme ehkä pystyisi  pitämään, mutta todellinen minämme ei.

Ratkaisu: tee lupaukset ja suunnitelmat niiden toteuttamiseksi niin kuin olisit tyhmä, laiska ja saamaton henkilö ilman minkäänlaista itsekuria.

  • Miten itsekuriton ihminen pystyisi olemaan mässäilemättä iltaisin?
  • Miten laiska ja saamaton ihminen saisi itsensä kolme kertaa viikossa salille?
  • Miten tyhmä ihminen pääsisi opiskelemaan haluttua ainetta?

Bonus: mieti miten laiska, saamaton ja itsekuriton ihminen voisi toteuttaa tavoitteesi vaikka kaikki menisi niin pieleen kuin olla ja voi.

2. Yrität motivoida itseäsi itseinholla

Sillä hetkellä kun koet itseinhoa, pahaa oloa, ahdistusta, masennusta, vihaa tai muita ikäviä tunteita, aivotoimintasi muistuttaa liskoeläimen aivotoimintaa.

Toisin sanoen itsekurisi, itsehillintäsi ja tahdonvoimasi ovat heikoimmillaan etkä muista suurta tavoitettasi.

Motivoimme itseämme itseinholla, koska oletamme jollain tasolla muutoksen olevan niin tuskallista ja inhottavaa, että teemme sen vain jos muutoksen tekemättä jättäminen on vielä kamalampaa.

Ratkaisu: Näe että asioita voi muuttaa ihan vain siksi, että se on mahdollista, kiinnostavaa, hyödyllistä tai hauskaa.

Mieti miten voisit tehdä muutosprosessista mahdollisimman yksinkertaisen, helpon tai ehkä suorastaan innostavan. 

Ihmiseläin jaksaa tehdä enemmän ja pidempään asioita joista se pitää kuin asioita, joita se tekee vain välttääkseen kipua.

3. Rankaiset itseäsi repsahduksista.

Mikäli olet ihminen, omia tapoja muuttaessa repsahdukset ovat lähes väistämättömiä. Ongelmana ei ole se, että repsahdat eli toimit toisin kuin olit suunnitellut vaan se, ettet palaa repsahduksen jälkeen ruotuun.

Willpower Instinct -kirjassa kerrotaan tutkimuksista, joissa todettiin että ihmiset, jotka syyllistävät ja rankaisevat itseään repsahduksesta repsahtivat huomattavasti nopeammin ja pahemmin uudestaan kuin ihmiset, jotka olivat OK sen kanssa, että välillä asiat eivät mene niin kuin he olivat suunnitelleet.

Ratkaisu: Varaudu henkisesti siihen että tulet repsahtamaan. Laadi jo valmiiksi suunnitelma sille, mitä teet repsahdusten jälkeen. Näe repsahdukset mahdollisuutena nähdä mikä ei toimi.

Kun repsahdus tapahtuu, älä syyllistä itseäsi vaan mieti tiedemiesmäisen kylmästi mitä olisit voinut tehdä toisin ja miten jatkossa varmistat että toimit toisin.

Bonus: Repsahdettuasi palaa takaisin ruotuun NYT, ei vasta optimismivääristymän vallassa ”maanantaina”.

[divider icon=”exclamation” style=”none”]

ALV-lain muutosten takia lopetan VIP-jäsenyyksien ja nettikurssien myynnin ainakin toistaiseksi. Viimeinen päivä ostaa niitä on nyt 31.12.2014. Sen jälkeen kummatkin ovat voimassa ”ikuisesti” ja esim. VIP-jäsenyyksien varalle minulle on uusia suunnitelmia yhteisöfiiliksen kehittämiseksi. Lue lisää täältä.

 

Miten painonhallinta voi olla naurettavan helppoa

helpointapalaihtua

Oletko juuri laihduttamassa? Tai ainakin mietit laihduttamista? Miltä laihduttaminen tuntuu? Kituutatko itsekurin äärirajoilla? Tunnetko eläväsi ihan normaalia elämää?

Minä olen laihtunut viimeisen neljän kuukauden aikana yli 16 raskauden aikana keräämääni ylipainokiloa (21, jos vauva ja lapsivesi lasketaan). Olen vielä 6 kilon päässä normaalipainostani. En tunne laihduttavani, vaikka syön vähemmän kuin mitä tällä hetkellä imettävänä äitinä kulutan.

Kuinka paljon syön? Keskimäärin 1800-2000 kcalia päivässä normaalia ruokaa. Tuo on se määrä, jonka voin syödä lihomatta, kun painan 67-68 kiloa ja harrastan jonkin verran liikuntaa.

Olen viimeisen viikon aikana muistellut paljon fiiliksiäni ennen Kutri kuntoon -vuotta 2003, jolloin vielä kuvittelin laihduttamisen olevan jotenkin vaikeaa tai suorastaan ylivoimaista. Noina vuosina etsin koko ajan jotain viisastenkiveä painonhallintaan ja jojoilin jatkuvasti.

Ajattelin vuosikausia katkerana että minut oli tuomittu lihomaan pelkän suklaan ajattelusta ja kadehdin kapeampia kavereitani, joiden uskoin voivan syödä mitä tahansa lihomatta.

Samalla missasin sen pointin, että vaikka he söivät mitä halusivat, he halusivat syödä vain kulutuksensa verran. Toisin sanoen he söivät vähemmän kuin minä söin. Sen lisäksi he kuluttivat päivän mittaan enemmän energiaa arkiliikunnalla ja kuntoliikunnalla kuin minä mukavuudenhaluisena sohvaperunana.

Laihtuminen on yksinkertaista

Laihduttamisessa ja painonhallinnassa ei ole oikeasti mitään mystistä tai vaikeaa. Sen kun alat syödä ja liikkua niin kuin söisit ja liikkuisit pysyäksesi tavoitepainossasi.

Tällöin kehosi kevenee ja kutistuu ajan myötä vähäisempää energiansaantia ja liikuntaa vastaavaan painoon ja kokoon.

Laihduttamisesta tulee välittömästi vaikeampaa ja vaarallisempaa, jos tavoitteesi ei ole normaalipainon ja rasvaprosenttirajojen sisällä — tai jos syöt vähemmän kuin mitä tavoitepainossasi söisit ja kuluttaisit.

Monilla laihdutuskuureilla päivän energiamäärä lasketaan 1200-1400 kcaliin. Esim. GoFatGo-pikadieetillä energiamäärät ovat 1400 kcalin luokkaa. Minä 173 cm pitkänä naisena kuluttaisin niin vähän jos painaisin 40 kiloa. Tosin siinä vaiheessa olisin todennäköisesti jo syömishäiriöisten osastolla pakkosyötettävänä.

Oletko kokeillut tällaisia kitudieettejä? Mitä tapahtui? Alkuun paino putosi loistavasti. Suhteellisen pian se alkoi kuitenkin jumittaa, kun kehosi päätteli että olit tappamassa teitä nälkään. Samaan aikaan mieliteot ottivat ylivallan ja ennen kuin huomasitkaan, aloit repsahdella.

Syytit epäonnistumisesta itseäsi ja heikkoa itsekuriasi. Kävikö koskaan edes mielessäsi, että vika oli valitsemassasi dieetissä?

Tai ehkä pudotettavaa oli niin vähän, että onnistuit pääsemään tavoitepainoosi ennen kuin mopo karkasi käsistä. Mitä sitten tapahtui? Kuinka siirtyminen laihdutusruokavaliosta ihannepainosi säilyttävään ruokavalioon tapahtui? Ei kovinkaan tyylikkäästi, jos olet tyypillinen jojoilija.

Tällä 3 minuuttia pitkällä videolla kysynkin laihdutatko tietämättäsi niin kuin anorektikko:

Miksi ihmeessä rääkkäisit itseäsi ja kehoasi tällaisella idiotismilla?

Hei, minä olen joskus ollut ihan yhtä idiootti. Luulin vilpittömästi että tiukat dieetit ja tuntikausien kävelylenkit tai hirveät hikitreenit olivat ainoa tapa laihtua. Sitten oivalsin amerikkalaisista fitness-lehdistä, että oli olemassa fiksumpikin tapa:

Ala jo laihdutuksen alussa syödä ja liikkua tavalla, jolla sinun pitäisi syödä ja liikkua pysyäksesi ihannepainossasi.

Totta, laihtuminen ei tällöin ehkä ole niin dramaattista kuin kitudieeteillä, mutta se on miellyttävämpää, jolloin pysyt paremmin ruodussa ja tulokset ovat pysyviä.

Ennen kaikkea saat jo koko laihtumisajan harjoitella syömään tavalla, jolla tulet syömään loppuelämäsi ihannepainossasi.

Elämä on ihan oikeasti aivan liian lyhyt itsekidutukseen ja turhanpäiväiseen jojo-laihduttamiseen.

Mitä haluat siis tehdä?

Jos haluat laihtua pysyvästi tekemällä elämäntaparemontin kitukuurien sijaan, tsekkaa itseopiskeltava Onnistunut laihdutus -nettikurssi tai jos haluat enemmän tukea, tutustu tammikuussa 2014 alkavaan Method Kurssi -kurssiin.

Miten pieni askel voi johtaa suureen muutokseen

Fitbit-askelmittari
Fitbit-askelmittari – pieni laite, suuret vaikutukset

Haluaisitko muuttaa jotain elämässäsi, mutta ajatus kaikesta siitä, mitä muutos vaatisi tuntuu ylivoimaiselta?

Ongelmanasi on se, että muutosta ajatellessasi kuvittelet että sinun pitää tehdä kaikki muutokseen vaadittavat asiat yhdellä kertaa — ikään kuin yhden päivän aikana.

Käytännössä jokainen muutos on pakko tehdä palasissa.

Tunnen ihmisiä, jotka ovat nopeita liikkeissään, mutta kukaan heistäkään ei ole saman päivän — tai edes viikon — aikana löytänyt uutta asuntoa, hankkiutunut eroon vanhasta asunnosta, pakannut tavaroitaan, muuttanut niitä uuteen kotiin ja purkanut muuttolaatikoita.

Syyllistyn itse samaan jatkuvasti. Veikkaan että ilmiön takana on jokin ihmismielen lukuisista logiikkavääristymistä.

Esimerkiksi ajatellessani loppujen raskauskilojen laihduttamista, näen kilot valtavan isona vuorena, joka on melkein liian raskas purettavaksi.

Käytännössä laihdutus tapahtuu yksi ateria, liikuntarupeama ja valinta kerrallaan.

Fitbit-askelmittari rannekkessa

Fitbit-askelmittari yörannekkeessaan

Toisaalta joskus yksi pieni muutos voi käynnistää ison muutoksen lähes itsestään. Hankin viime viikolla Amazon.co.uk:sta itselleni kauan himoitsemani Fitbit One -askelmittarin, joka mittaa myös unen määrää.

Paketti tuli perille muutamassa päivässä, vaikka valitsin ilmaisen postituksen.

Pidän päiväsaikaan Fitbitiä kiinni housunkauluksessa tai taskussa. Laite mittaa paitsi askeleeni, myös sen liikunko ylös vai alapäin. Portaiden tai mäen kiipeämisen se rekisteröi noustuiksi kerroksiksi.

Yöksi survon sen rannekkeeseen, jossa se mittaa liikkeideni perusteella unen määrää ja heräämiskertoja.

Voin seurata askel- ja unitietoja joko netissä Fitbit.com:in ilmaisessa palvelussa tai iPhoneen lataamassani ilmaisessa sovellutuksessa.

En arvannut laitetta tilatessani, miten dramaattisesti se voisi muuttaa omaa käytöstäni. Jäin heti koukkuun askelten ja kerrosten keräämiseen. Olen päässyt joka päivä vähintään 8 000 askeleeseen ja useimpina päivinä saanut kasaan yli 10 000 askelta.

Arvioisin että aiemmin olisin liikkunut useimpina päivinä vain 4000 askelta pienessä yksiössämme, jos sitäkään.

Esimerkiksi toissa iltana kaupassa käydessäni en kävellyt 200 metrin päässä olevaan ruokakauppaan vaan neljä kertaa kauempana olevaan isompaan kauppaan ihan vain saadakseni lisää askelia kasaan.

Ehkä olisin voinut ennalta arvata että askelmittari tulee lisäämään aktiivisuuttani, mutta en kyllä osannut odottaa sen lisäävän myös uneni määrää!

Tänä aamuna heräsin jo seitsemän maissa. Ennen mittaria olisin ponkaissut ylös tekemään töitä ennen kuin lapset heräävät, mutta kun rannessa oleva mittari kertoi minun nukkuneen vasta alle kuusi tuntia, jäin sänkyyn. Kun vihdoin nousin yhdeksän jälkeen, unta oli mittarin mukaan kertynyt lähes 8,5 h — ja herätyksiäkin oli (ehkä) ollut vain viisi!

Fitbit-askelmittari kertoo unen määrän ja laadun
Fitbit arvioi oikean käden liikkeistäni koska nukun ja koska en.

Mitä sinä haluat muuttaa? Jos laihdutus tapahtuu ateria ja treeni kerrallaan, miten sinun muutoksesi tapahtuisi?

Mikä voisi olla pieni muutos, josta voisi seurata iso muutos?

Ilmainen kalorilaskuri iphonelle ja ipadilleKutri.net:in kalorilaskuri iPhonelle ja iPadille valmistuu kovaa kyytiä!

Laskurista on tulossa pelkät ruoan kalorit laskeva kevytversio Kutri.net:in uutiskirjeen tilaajille ja täysversio kutri.net:in VIP-jäsenille ja Onnistunut laihdutus -kurssilaisille.

Julkistan täyslaskurin viikon päästä keskiviikkona ja kevytlaskurin torstaina 18.4.

Pidän keskiviikkona 17.4. klo 19 kaikille avoimen Huippulaihdutus-nettiluennon eli webinaarin, jossa paitsi esittelen kalorilaskurin  myös kerron mitä uutta ja olennaista olen oppinut laihduttamisesta.

Lue lisää:

Kutri.net:in VIP-jäsenyys

Onnistunut laihdutus -nettikurssi

 

Kolme isoa virhettä joihin jokainen laihduttaja syyllistyy

omgvaaka

Oletko aloittamassa laihduttamista kesäkuntoon muiden kausilaihduttajien tavoin? Eikö vuoden vaihteessa alkanut laihdutuskuuri mennytkään ihan putkeen? Tai tuntuuko siltä, että hyvin alkaneen laihdutusprojektin tahti on hyytymässä? Syynä saattaa olla kolme yleisintä psyykkausvirhettä, joihin lähes jokainen laihduttaja lankeaa aika ajoin.

1. Yrität motivoida itseäsi laihduttamaan itseinholla

Miten tyytyväinen olet kroppaasi asteikolla 1-10, jossa 1 = inhoan kroppaani niin että peilikuvani itkettää ja 10 = rakastan kroppaani koko sydämestäni?

Kuinka paljon uskot pitäväsi kropastasi kun olet laihtunut ihannepainoosi?

Jos tänään inhoat kroppaasi enemmän kuin uskot pitäväsi siitä ihannepainoosi päästyäsi, yrität todennäköisesti motivoida itseäsi itseinholla laihduttamaan.

Tekeekö mieli perustella eroa selityksillä tyyliin ”Niin mutta mä olen tällainen esteetikko — minkä mä voin sille että mä ihailen enemmän kiinteää ja kaunista kehoa?” Seli seli.

Kysy itseltäsi: Mitä pelkään että tapahtuisi, jos antaisin itseni pitää jo tänään kropastani ihan täysillä? Jos vastaus on: ”En laihduttaisi” — TSÄDÄM! — jäit juuri kiinni todella tehottoman motivointikeinoon syyllistymisestä!

Yritämme motivoida itseämme laihduttamaan itseinhon voimalla, koska oletamme että laihduttaminen on aina ihan kamalan ankeaa ja vaikeaa ja mässäilyn ja liikunnan välttelyn ihan parasta maailmassa. Niinpä kuvittelemme että ainoa tapa saada itsemme ryhtymään moiseen kärsimykseen on saada itsemme inhoamaan peilikuvaamme.

Väärin!

Laihduttaminen on käytännön asia samalla tavalla kuin siivoaminen tai kaupassa käynti. Laihtumisprosessi on kehosi kannalta sama suhtauduit siihen tunteella tai et. Se mitä syöt ja miten liikut ratkaisee lopputuloksen.

Valitettavasti ”laihtuminen lähtee korvien välistä” eli asenteesi vaikuttaa siihen, mitä syöt ja miten liikut.

Itseinho on surkein mahdollinen motivointikeino, koska sillä hetkellä kun koet itseinhoa, itsekurisi heikkenee. Itseinho syö energiaa ja vaikeuttaa ruotuun palaamista repsahdusten jälkeen. Sen lisäksi kokemuksesi elämästä on ankea koko sen ajan kun inhoat itseäsi.

Haluatko todellakin elää itseinhon täyttämää elämää vain siksi, että saisit pienemmän pepun tai kapeamman vyötärön?

RATKAISU: Anna itsesi pitää kehostasi — tai ainakin suhtautua siihen kiitollisuudella.

Ilman kehoasi et olisi olemassakaan. Kehosi toimii niin kuin pitääkin — sinä olet se, joka on valinnoillaan lihottanut sen. Kyllä, siinäkin tapauksessa että olet helposti lihovaa sorttia tai esimerkiksi syömäsi lääkkeet ovat lisänneet lihomisherkkyyttäsi.

Ala syödä ja liikkua tavalla, joka laihduttaa, mutta tuntuu mukavalta ja helpolta noudattaa juuri nyt.

Kysy itseltäsi: ”Olisinko valmis syömään ja liikkumaan tällä tavalla tarvittaessa koko loppuelämäni?”

Jos vastaus on ”en”, valitsemasi metodi on liian rankka ja tulee johtamaan repsahduksiin ja luovuttamiseen.

Muokkaa ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa sinulle sopivammaksi. Voit tarvittaessa tiukentaa sitä myöhemmin lisää, kun olet tottunut ensimmäisiin muutoksiin.

2. Olet suunnitellut laihdutusohjelmasi ihanneminällesi

Oletko aloittamassa laihdutusta ”ensi maanantaina” tai ensi kuun/vuoden alussa?

Kun kuvittelet mielessäsi itsesi aloittamassa laihdutuksen, mitä näet?

Todennäköisesti sinun näköisesi tyypin, joka on sinua reippaampana, skarpimpana ja paremman itsekurin omaavana aloittamassa laihduttamisen.

Tämä tulevaisuuden minä jaksaa kyllä lähteä salille siinä missä nykypäivän sinä jää mieluummin löhöämään sohvalle tai notkumaan netin ääreen. Hänestä on helppoa kieltäytyä herkuista ja ennen töihin lähtöään hän pyöräyttää itselleen terveelliset eväät. Harmi vain, että ensi maanantaina laihduttamisen aloittaa nykyhetken minäsi, ei tulevaisuuden minäsi.

Onko kyse heikosta itsekurista, itsepetoksesta vai lapsuuden traumasta? Ei! Ilmiö johtuu kaikille terveille ihmisille ominaisesta optimismivääristymästä.

Ihmismieli on kalibroitu siten, että kun kuvittelet tulevaisuuden tapahtumia tai itsesi tulevaisuudessa, näet ne aina ruusuisempana kuin mitä niiden realistisesti voisi olettaa olevan. Tutkijat uskovat ominaisuuden kehittyneen pitämään meidät hengissä. Kun uskomme tulevaisuuden olevan paremman, kestämme vaikeidenkin aikojen yli.

Vain lievästi masentuneet näkevät tulevaisuuden realistisesti. Syvästi masentuneet sen sijaan kärsivät pessimismivääristymästä eli näkevät tulevaisuuden synkempänä kuin sen voisi olettaa olevan.

RATKAISU: Mieti millaisen laihdutusohjelman suunnittelisit itsellesi, jos sinun pitäisi aloittaa laihduttaminen 5 minuutin kuluttua. Mistä tämän hetken sinä on oikeasti valmis luopumaan? Kuinka paljon jaksaisit tänään treenata?

BONUSTEHTÄVÄ: Aloita laihduttaminen tässä ja nyt. Tee seuraavasta ateriastasi kevyempi tai laita vaikka radio soimaan ja tanssi villisti viisitoista minuuttia.

3. Annat vaakalukeman määrittää mielialasi

Oletko koskaan ilahtunut valtavasti kun vaaka on kertonut painosi pudonneen reippasti? Entä pettynyt, masentunut tai suuttunut painosi jämähdettyä paikalleen tai jopa noustua?

Onneksi olkoon! Olet jäänyt vaakalukeman vangiksi!

Jos sinun pitäisi valita, olisitko mieluummin mahdollisimman kevyt vai mahtuisitko mieluummin mahdollisimman pieniin vaatteisiin? 

Kuulostaako kysymys älyttömältä, koska: ”Mä haluan sekä painaa mahdollisimman vähän ETTÄ mahtua mahdollisimman pieniin vaatteisiin!”

Tiesitkö että laihdutusmetodista riippuen vaatekokosi voi olla jopa kaksi numeroa pienempi samassa painossa?

Laihdutettuani ensin kitukuurilla ja sitten elämäntaparemontin tekemällä, elämäntaparemontin jälkeen vyötäröni oli 12 senttiä ja lantioni 10 senttiä kapeampi kuin kitukuurilaihdutuksen jälkeen!

Vaakalukemaan vaikuttaa rasvan palamisen lisäksi kehosi nestetasapaino ja suolessasi muhivan biomassan määrä ja laatu. Siksi mottonani on ”vaaka mäkeen, mittanauha käteen”. Nestetasapainoon puolestaan vaikuttaa lukematon määrä asioita.

Jos olisin seurannut laihtumistani pelkän vaa’an avulla, olisin voinut ahdistua painonputoamisen hidastuttua Kutri kuntoon 2013 -projektin viidennellä viikolla, mutta mittanauhan ansiosta näin että laihtuminen jatkui.

Vaaka on ihan OK renki mutta todella paska isäntä. Aina kun olet huonolla tuulella, itsekurisi heikentyy. Ehkä olet itsekin huomannut että painon alettua jumittaa tekee mieli luovuttaa. Mikä pahinta — voi olla että olet vaakalukemasta huolimatta laihtunut!

Eli rasvan määrä on saattanut vähentyä kehossasi, mutta et vain huomaa sitä koska samaan aikaan lähestyvät menkat turvottavat sinua.

RATKAISU: Ala seurata laihtumista mittanauhalla. Jos haluat välttämättä myös punnita itsesi, punnitse vain aamuisin alasti heti herättyäsi ja käytyäsi pissalla ennen kuin syöt tai juot mitään. 

Vielä mieluummin punnitse itsesi vain kerran viikossa tai kahdessa — ja mieluiten päivänä, jolloin näytät mahdollisimman vähän turvonneelta. Tunnistat turvotuksen mm. syvistä lakanan painautumista kehossasi, silmäpusseista, sormusten kiristämisestä ja ylipäätään pöhöttyneeltä tai tavallista pehmeämmältä näyttävästä olemuksesta.

Haluatko saavuttaa lopullisesti ihannepainosi? Onnistunut laihdutus -nettikurssi voi auttaa! Muista laihdutussysteemeistä poiketen tämä ohjelma keskittyy nimenomaan oman pään hallintaan ja juuri sinulle sopivan laihdutusmetodin luomiseen.

Aloitan nyt maaliskuun lopussa oman laihdutukseni tueksi 10 viikon kevennys kesään -tsemppikauden, jonka aikana vedän Onnistunut laihdutus-kurssilaisille ja Kutri.net:in VIP-jäsenille viikottaisten ryhmäpuheluiden sarjan.

Näiden puheluiden aikana annan vertaistukea ja laihdutusvinkkejä.

Lue täältä lisää Onnistunut laihdutus -nettikurssista — ja täältä VIP-jäsenyydestä.

Alkuperäinen kuva: Dreamstine