Pilates II


Jees, eli olen taas palannut ohjatun Pilateksen pariin, mikä on siis ihanaa! 🙂 Tuloksiakin tulee nopeammin, kun ohjaaja tsekkaa että liikkeet tulee tehtyä oikein. Suosittelen.

Joudun vähän perumaan sanojani Pilateksen lihaksia kasvattamattomuudesta — eilisen yksityis(teho)tunnin jäljiltä olen yhtäkkiä saanut viivästynyttä lihaskipua (= hyvä asia 🙂 todella outoihin lihaksiin keskivartalossani — esim. kylkiluiden päällä olevat ohuet lihakset (harrastajatermein ”kalapuikot”) ovat todella arat. WOW! Toi viivästynyt lihaskipuhan tulee siis siitä, kun jotain lihasta treenataan eri tavalla kuin ennen, jolloin siihen syntyy mikroskooppisia vaurioita, joihin/joiden korjaamiseen enemmän tai vähemmän suoraan kipu liittyy (= aiheesta on tällä hetkellä useampia teorioita liikkeellä) => kun keho korjaa vauriot, lihaksesta tulee entistä vahvempi. Tähän korjausprosessiin tarvitaan proteiineja ja riittävästi lepoa.

Uskoisin lihasten kipeytyneen eilen kokeilemastani Merenneito-liikkeellä . Vaikka keskivartalolihakseni ovatkin kehittyneet huomattavasti, niin toi liike oli vielä vähän liian rankka.

Anyway, ahkeran Pilateksen harrastamisen kuulemma näkee jo kehossani. Yhtäkkiä reilun viikon sisään moni on kehunut laihtumistani, mukaanlukien mies, isä ja veljet (= kriittisimmät arvostelijat :-). Isä kiinnitti erityisesti huomiota ryhtiin ja vartalon mittasuhteiden muuttumiseen: ”uskomantonta, mutta sä olet tavallaan onnistunut muuttamaan ruumiinrakennettasi”, broidit totesivat yleisen laihtumisen ja mies on pistänyt ilolla merkille miten peppu ja reidet ovat muuttuneet radikaalisti parempaan suuntaan. No totta kai perusta noille muutoksille on luotu vuoden aikana laihtuessa ja kiinteytyessä, mutta Pilates on ilmeisesti tuonut muutokset paremmin esiin. En valita :-D.

Toisaalta Pilates-ohjaajani on ilolla pannut merkille että ennen hieman kiero selkärankani on selvästi suoristumassa. Muutoksen myös tuntee: nykyään tuntuu todella pahalta istua kumarassa tai lysyssä, pitää jalkaa toisen päällä tai muuten retkottaa kierossa asennossa. Jouduin jopa korjaamaan auton selkänojaa pystympään asentoon kun pari vuotta ollut selkänojan asento ei tuntunut enää tukevan tarpeeksi istuma-asentoani.

SUMMA SUMMARUM: Pilates on pop! 🙂 Mutta — ennen kuin tiputatte käsipainot käsistänne ja jätätte aerobiset treenit väliin — kehonne tarvitsee Pilateksen ja vastaavantyyppisten liikuntamuotojen lisäksi myös aerobista treeniä (kävely, sauvakävely, pyöräily, hiihto, uinti, aerobicit jne.) sekä vastusharjoittelua (lihaskuntajumppa kotona omalla ruumiinpainolla, käsipainoilla, jumppapallolla, jumppakumeilla jne. tai kuntosalilla kuntosalilaitteilla ja vapailla painoilla). Rasittakaa siis kehoanne monipuolisesti — se rakastaa sitä ja palkitsee teidät pysymällä pidempään terveenä, ehjänä ja toimintakuntoisena!

Metamorfoosi


Tänä aamuna isä päivitteli mun muuttunutta olemusta: ”ootsä kova likka, en uskonut että pystyisit muuttamaan vartaloasi noin — nythän sulla on ihan muodikas peppu”. Pilates-ohjaaja ihmetteli puolestaan mun äkillisesti suoristunutta selkää ja ”pidentyneitä” kylkiä.

Jotain on oikeasti tapahtunut — tunnen sen selkeästi kehossani. On aina vain vaikeampaa istua huonossa asennossa — vinossa tai selkä lysyssä. Autossa jouduin säätämään penkkiä pystyasentoon kun aiempi — vuosia käyttämäni asento — tuntui liian ”lytyssä” olevalta. Koko yläkroppa tuntuu erilaiselta, varsinkin kyljistä. Okei, voi olla että kuvittelen vain, mutta tuntuu kuin olisin saanut yhtäkkiä lisätukea sinne, selkään ja vatsaan. Huomaan nousevani eri tavalla — rullaten sen sijaan että kömpisin — ylös sängystä ja tuolilta.

Uskon että uusin muodonmuutos on viime viikkojen ahkeran Pilates-harjoittelun. Luulen, että 1,5 vuotta sitten hankitut perustaidot ovat jääneet johonkin lihasmuistiin ja nyt kun olen taas kunnolla aloittanut Pilateksen treenaamisen, ne ovat palautuneet nopeammin lihasmuistiin — ja kehittyneet paremmiksi kuin koskaan.

Pilates-ohjaaja kysyi tänään miten jaksan treenata Pilatesta nykyään käytännössä päivittäin. Viitsin tehdä sitä, koska se saa kroppani tuntumaan paremmalta jo treenin aikana. Aamut ilman rullauksia ja kiertoja ovat jäykkiä. Ilman ”satasen” tekemistä minua palelee — aamutreenin jälkeen on lähestulkoon kuuma.

Eilen päättyi melkein puolitoista viikkoa kestänyt sairastaminen. Sairauden aikana en siis tehnyt juuri muuta kuin pilatesta. Eilen illalla kävin tekemässä salilla ytimekkään selkätreenin. Ylätaljassa oli pakko vähentää painoja 40 kilosta 35 kiloon, soutu ja reverse peck deck menivät onneksi vanhoilla painoilla. Viivästynyt selkäkipu ei ole vielä vaivannut — ehkä Pilates piti lihakset ”hereillä” sairastelun aikana. Oli aivan ihanaa päästä treenaamaan selkää. En olisi uskonut, että voisin joskus vilpittömästi sanoa (tai kirjoittaa) näin.

Pari ihmistä on nyt kysynyt lyhyen ajan sisällä siitä, mistä mä olen joutunut luopumaan laihdutuksen aikana. En kertakaikkiaan mistään. Joo, alkoholia juon vähemmän kuin ennen, kiitos karmeammilta tuntuvien krapuloiden ja yleisen vastenmielisyyden pöhnäistä tunnetta kohtaan. Tämän vuoden aikana olen syönyt suklaata, pullaa, sipsejä, hampurilaisia, pitsaa, hodareita, jäätelö, kakkua jne. ilman huonoa omaatuntoa. Olen syönyt niitä määrällisesti vähemmän ja huomattavasti harvemmin kuin ennen, mutten siksi etten olisi sallinut niitä itselleni vaan siksi ettei ole tehnyt mieli.

En ole jättänyt mitään ruokalajia valmistamatta tänä vuonna siksi että se olisi lihottava tai epäterveellinen. Olen tehnyt erilaisia kermapastoja, pitsaa, kebabia, fajitasta, hampurilaisia. Kyllä, ne ovat olleet kevennettyjä versioita, mutta maku on ollut vähintään yhtä hyvä kuin perinteisissä täysrasvaisissa versioissa. Joo — ei ehkä täsmälleen sama, mutta silti erittäin hyvä ja maistuva.

Huomenna syömme esim. brasilialaista härän sisäfilettä viherhomejuustoperunoiden ja kastikkeen kera. Kastike on Poutun valmista lihakastiketta (90 kcal / 100 g), viherhomejuustoperunat aion valmistaa pakastevalkosipuliperunoista (n. 70 kcal / 100 g), Riitan Herkun Suomeen tuomasta 17 % viherhomejuustosta, jota tarvitaan vain puolet sinihomejuuston määrästä maun antajaksi ja mahdollisesti 10 % ruokakermasta tai sitten ihan kasviliemestä. Ei ole ykkösterveellisin vaihtoehto jos käytän kermaa, mutta silti varsin terveellinen — ja paljon kevyempi vaihtoehto kuin täysrasvaisella aurajuustolla ja kuohukermalla tehdyt perunat. Maku ei kärsi yhtään — jopa päinvastoin tässä nimenomaisessa tapauksessa. Jne.

Pointti: terveellinen, hoikistava elämäntapa ei tarkoita salaatinnakertamista. Se ei tarkoita ruoka-aineista kokonaan kieltäytymistä. Se tarkoittaa vain järkevien valintojen tekemistä ja ruokavalion kokonaisuutena hahmottamista. Jos syöt keskimäärin melko optimaalisen terveellisesti (silti hyvästä ruoasta nauttien), ruokavalioosi mahtuu myös vähemmän optimaalisia päiviä ilman että ne vaikuttavat mitenkään terveyteesi tai ulkomuotoosi.