Mitä tehdä jos ahdistaa tai masentaa niin ettei meinaa kestää?

Koetko juuri nyt ahdistusta, masennusta, stressiä, surua, epätoivoa, vihaa tai muuta negatiivista tunnetta, joka tuntuu lähes tai täysin sietämättömältä?

Ei hätää. Se menee kohta ohi.

Nouseeko mieleesi kamalia muistoja, vaarallisia ajatuksia tai ajatuksia teoista, joiden tiedät syvällä sisimmässäsi olevan vääriä?

Ei haittaa. Ne ovat vain ajatuksia, eivät totuuksia sinusta, muista tai maailmasta. Voit jättää ne omaan arvoonsa.

Olosi ja ajatuksesi kertovat että olet hälytystilassa, jossa ajattelet niin kuin säikähtänyt villipeto — et niin kuin älyllinen ja rakastava ihminen, joka pohjimmiltasi olet.

Tilanteesi näyttää nyt niin synkältä, koska ajattelusi taso on laskenut liskoeläimen tasolle. Siksi pienet ja mitättömätkin asiat tuntuvat juuri nyt valtavilta elämän ja kuoleman kysymyksiltä. Pahimmillaan tulevaisuus näyttää mustalta, koska se aivojesi osa, jota tarvitset tulevaisuuden visiointiin on ”pimeänä”.

Ei haittaa. Tämä tila menee kohta ohi.

Voi olla että säikähdit äsken jotain. Voi olla että olet ihan hirvittävän väsynyt. Voi olla että verensokerisi on lähtenyt laskuun. Voi olla että hormonitasapanosi on heilahtanut kuukautisten alla. Voi olla että joit kaksi päivää sitten alkoholia ja nyt aivojesi välittäjäaineet ovat sekaisin.

Ei haittaa. Ei hätää. Tämä menee kohta ohi.

Ajaisitko pimeässä yössä autolla, jossa eivät toimi valot ja käsijarrukin on jumissa?

Et tietenkään.

Miksi yrittäisit ratkoa elämässäsi olevia käytännön ongelmia aivoilla, jotka ovat jumissa ja pimeänä?

Voi olla, että koet juuri nyt valtavaa painetta tehdä jotain. Ehkä sinusta tuntuu että sinun on löydettävä ratkaisu ongelmiisi tässä ja nyt, tai muuten tapahtuu jotain kamalaa.

Vedä syvään henkeä. Sisään ja ulos.

Mitä juuri nyt tapahtuu?

Sinä luet tätä tekstiä huoneessa, pihalla, autossa tai bussissa. Jos jotain aidosti hengenvaarallista olisi tapahtumassa, et lukisi tätä tekstiä vaan taistelisit henkesi puolesta.

Kehossasi voi olla voimakkaita puristavia, painavia, raskaita, kuumia tai kylmiä tuntemuksia. Sinua saattaa sattua.

Mieleesi voi nousta kaikenlaisia ikäviä ajatuksia valtavalla nopeudella tai kaameana kaaoksena.

Mutta juuri nyt kukaan ei ole tappamassa, raiskaamassa tai pahoinpitelemässä sinua.

Juuri nyt olet fyysisesti turvassa, vaikka kehossasi oleva hälytystila antaa ymmärtää jotain muuta.

Ei haittaa. Se menee ohi.

Ja vaikka sinusta tuntuu ettei tämä tila ja tilanne mene koskaan ohi, se on vain hätäisen mielesi ajatus. Sekin menee vielä ohi.

Ja vaikka sinusta tuntuu että elämässäsi oleviin käytännön ongelmiin ei ole ratkaisua, niihin on aina jokin ratkaisu — ja käytännössä aina monia erilaisia ratkaisuja.

Mutta niin kauan kun olet hälytystilassa, et pysty näkemään kaikkia vaihtoehtoja etkä pysty valitsemaan niistä kokonaisuuden kannalta parasta.

Joten älä tee juuri nyt mitään tärkeitä päätöksiä. Älä, vaikka sinusta kuinka tuntuu että sinun pitää tehdä jotain elämällesi.

Odota hetki. Pakkaa pyykkikone, tiskaa astiat, imuroi. Juo lasi vettä, käy vessassa pesemässä kädet.

Kävele korttelin ympäri. Ota pienet tirsat. Katso mitä tapahtuu.

Anna itsesi olla ahdistunut. Se ei haittaa. Se ei ole vaarallista. Se kuuluu elämään. Se menee kohta ohi.

Ja kun kohta olosi kevenee ja mielesi kirkastuu, huomaat, että niin tapahtui jälleen kerran, vaikka annoit itsesi olla ahdistunut.

Kun olosi on taas vakaa ja levollinen, pystyt löytämään kaikenlaisia uusia ratkaisuja käytännön ongelmiisi. Tai ehkä jopa huomaat, ettei sinulla oikeastaan ole edes mitään ongelmaa.

On vain elämää, joka joskus on vaikeaa, joskus helpompaa.

Eikä tämä nyt ole niin vakavaa.

Kaikki järjestyy, kaikki kääntyy parhain päin.

Tällä kirjoituksen alussakin olevalla videolla sanon samat asiat vielä tunteella.

eioleloppu

Haluatko vapautua turhasta stressistä, ahdistuksesta, masennuksesta ja epätoivosta? Haluatko kokea enemmän mielenrauhaa?

Tutustu itseopiskeltavaan Mielenrauhaa-nettikursiin, jolla opetan kolme prinsiippiä, jotka auttoivat minua suhtautumaan elämään rennommin ja kääntämään voitoksi vastoinkäymiset, joita elämä aina välillä heittää eteen.

Mielenrauhaa-nettikurssi

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

30 ajatusta aiheesta “Mitä tehdä jos ahdistaa tai masentaa niin ettei meinaa kestää?”

 1. Voi Katri,
  Toivottavasti ymmärrät miten tärkeä tämä video on.
  Se on ihana. Se on niin uskomattoman erilainen kuin mikään muu ennen näkemäni video.
  Se että joku katsoo minua ja sanoo useaan kertaan ”Ei ole mitään hätää”, on jotain, jota juuri tarvitsin.
  Aion katsoa tämän videon joka päivä.

  Olet niin viisas ja teet videoita täysin erilailla kuin muut.
  Toivon todella että sinut näkisi joskus TV:ssä, tai että olisit vielä enemmän esillä jotta mahdollisimman moni kuulisi sinusta.

  En koskaan unohda miten ”tutustuin” sinuun, yhden videon kautta. Jossa kerroit kauheista tunteista. Ja sitten ihan normaalilla äänellä sanoit:
  ”Nämä ovat vain tunteita, ja ne menevät ohi” ”jokainen tunne menee jossain vaiheessa ohi”.
  Ja siitä lähtien olen seurannut sinua ja lukenut tekstejäsi ja katsonut videoitasi.
  Olet auttanut minua paljon <3
  Voi kun voisin jotenkin näyttää sen.
  Kiitos vielä!

 2. Ihanan lohduttava teksti.Mutta mitä jos se ei menekään ohi? Mitä jos masentuneisuudesta on tullut perus-tunnetila, joka on johtanut passiivisuuteen, hitauteen ja siihen, ettei kykene hoitamaan mitään ylimääräisiä asioita? Koulu jäi kesken, töitäkään ei ole ja kaikki energia kuluu vain kotiaskareisiin, kokkailuun ja liikunnan harrastamiseen. Milloin se menee ohi? Milloin herään siihen, että on pakko tehdä jotain elämälleni?

  1. Miksi oletat että vetämättömyytesi taustalla on masennus eikä fysiologinen ongelma joka voitaisiin hoitaa esim lääkkeillä tai ruokavaliomuutoksilla?

   1. Totta, olen tuotakin miettinyt jo pidemmän aikaa, ja kilpirauhaskokeet tehtiin juuri. Toisaalta silti tuntuu, että vika on myös asenteessani, enkä vain viitsi, kykene tai halua. Elämänvaihe se kai tämäkin on.

 3. Tämä on tosin rauhoittava artikkeli ja olen iloinen että päädyin tänne sillä vielä muutama minuutti sitten minulla oli stressiä ja masennusta mutta nyt se meni ohi 🙂

 4. Tämä on tosin rauhoittava artikkeli ja olen iloinen että päädyin tänne sillä vielä muutama minuutti sitten minulla oli stressiä ja masennusta mutta nyt se meni ohi 🙂

 5. Pää umpisolmussa

  Hei, kirjoituksesi ovat hyviä, mutta yksi asia ajatusmallissasi mietityttää, kehoitat jättämään negatiiviset ajatukset omaan arvoonsa ja keskittymään positiivisiin ja tässä nimenomaisessa kirjoituksessa odottamaan, että stressi tai ahdistus menee itsellään ohi,mutta entäs silloin, kun ihmisellä on vaikka vaikea masennus ja ainuttakaan positiivista ajatusta ei ole? Entä silloin, kun stressi on pitkittynyt ja ei menekään itsellään ohi? Entäs silloin, kun ahdistuneisuus on jatkunut kuukausia? Miten neuvoisit näissä tilanteissa?

 6. Kiitos Katri tästä kirjoituksesta. Illalla tuntui, että kaikki kaatuu päälle, mutta tämän luettuani muistin, että paha olo on mennyt ennenkin ohi ja asiat ovat järjestyneet. Nyt tuntuu jo paremmalta.

 7. En halunnut lukea tuota tekstiä sen jälkeen kun näin että vittu koko ajan toistat samaa ”se menee ohi”. En tiedä miksi mutta pisti vituttamaan.

 8. Tämä teksti oli siis tarkoitettu terveille ihmisille, jotka joskus silloin tällöin tuntevat vähän lievää masennusta. Itse asiassa mielestäni ei pitäisi edes puhua masennuksesta, jos siitä ei ole oikeasti kyse. Masennus on vakava sairaus, joka ei ”vain mene ohi”. Mutta toivottavasti lukijat ymmärsivät tämän jutun kohderyhmän oikein.

 9. No niin. Nyt olen masennuksen ja ahdistuksen lisäksi vielä ärsyyntynytkin. Olisin voinut olla ärsyyntymättä, jos otsikko ei olisi johtanut niin pahasti harhaan. Ilmeisesti sinulla ei ole aavistustakaan millaista on oikeasti olla niin ahdistunut ja masentunut, ettei enää meinaa kestää. Otsikko antaa ymmärtää, että teksti sisältäisi oikeasti apua siihen, kun on oikeasti siinä pisteessä, kun ei enää kestä ja tuntuu, että itsemurha on ainoa vaihtoehto ja ulospääsy tilanteesta. Mikäli otsikosta, tai tekstistä olisi kunnolla käynyt ilmi, että neuvot auttavat hetkelliseen paniikkiin, eivätkä masennukseen, tai pitkäaiakaiseen ahdistukseen, olisin lukenut jutun ehkä vähän eri vinkkelistä. Terveen ihmisen hetkelliseen panikointiin, kun tuo itsensä rauhoittelu ja hengittely yleens’ auttaakn. Nyt jäi kuitenkin ärsyttämään tuo ”se menee kohta ohi” hokema, koska ei se mene.

  1. Olen Tintin kanssa samaa mieltä. Sairastan 2-suuntaista mielialahäiriötä. Elän kohtuudella, otan lääkkeet, liikun, jos jaksan, käyn hoitajan luona.
   Masennukseen ei ole löytynyt eikä löydy lääkettä. Masennus ja ahdistus ei helpota itsensä sparraamisella, positiivisia ajatuksilla, ei millään.
   On turhaa sanoa niin.
   Minulla se helpottaa keväällä. Sitä odotellessa yritän tänään haravoida pihaa.

 10. Vihollinenitselle

  Tämä video on auttanut minut ahdistuksesta alistuuneena sängynpohjalta lukuisia kertoja. Tämä video, on auttanut minua pahimmissakin ahdistuksissa missä ajattelin etten selviä. Kiitos Katri tästä videosta. Olen sinulle velkaa ikuisesti <3 Rakastan sua

 11. En ole hetkeen lukenut mitään noin ärsyttävää tekstiä! Se ei mene ohi ja jos menee niin se on omalla kohdalla silti yhtä vuoristorataa melkei ääripäiden välillä! Otsikko oli helvetin harhaanjohtava ja koko teksti niille joilla ei ole tätä loukkua! Mikään ei vituta yhtä paljon ku tollanen ihme jeesustelu

 12. Mun mielestä tää on täyttä paskaa.
  Ei näin ohjata ihmistä, varsinkaan kipeää/sairasta.
  Tän blogin kirjoittaja ja perustaja vois tutustua ensin NLP:hen, sen jälkeen psykologiaan ja ihmisten toimintoihin, ja sen jälkeen uudelleen kirjoittaa tämä paska.

 13. En oikein jaksa innostua näistä ”se menee ohi” neuvoista näiden ahdistusasioiden hoidossa. Joidenkin kohdalla tämä ohi meneminen kun saattaa kestää toistakymmentä vuotta tai enemmänkin.

  Nyt, lähes kuusikymppisenä muistan, kuinka jo 70-luvulla osattiin meitä aikakauden murrosikäisiä opastaa henkisissä ongelmissamme — ja se yleisin ja käytännössä ainoa neuvo oli tämä tuttu ” se menee ohi” toteamus.

  Eipä ne pahimmat ongelmat minunkaan kohdalla menneet koskaan ohi. Tarpeeksi kauan elettyäni ne tosin muuttuivat toisarvoisemmiksi, mutta yleensä siitä syystä, että eteen tuli uusia, entistä kovempia ahdistusten aiheita.

 14. Sydämellä

  Ärsyttävä nainen! Olen 110% varma, ettei tällä henkilöllä ole omakohtaista kokemusta esim. syvästä masennuksesta, jolloin saattaa mennä jopa kuukausia sängynpohjalla. Ei pysty tekemään ruokaa, ei pysty siivoamaan, koko kämppä on täysi kaaos, sisällä on täysi kaaos, jatkuvasti tuntuu, että avaan parvekkeen oven ja vain hyppään…

  Minä selvisin jotenkin, en parantunut kokonaan enkä koskaan parannu. Elämäntehtäväni on auttaa ja ennenkaikkea kuunnella muita ja jakaa omia kokemuksia. Minä en tiedä miltä heistä tuntuu, mutta tiedän miltä itsestäni tuntui. Olotilat ei kuitenkaan ole koskaan identtisiä. Kaikista tärkeintä on, että teen sen ilmaiseksi, koska se on äärimmäisen tärkeää, jotta toiseen ihmiseen saadaan oikeanlainen yhteys. Jos siitä pyytää rahaa tarkoittaa käytännössä, ettei tee halusta auttaa vaan rahasta. Silloin on vain yksi ”Sarasvuo” muiden joukossa.

  Ja lopuksi ”ei ole mitään hätää”? PASKAT! Monella on helvetinmoinen hätä!

  1. Sydämellä

   Tiedätkö Katri! Kun ahdistus ja masennus ei aina ole vain sitä miten asioihin suhtautuu? Vaan ahdistukseen ja masennukseen voi olla oikeasti joku konkreettinen syy. Mietitäänpä asiaa. Ihminen menettää koko omaisuutensa konkurssissa. Tämä vaikea vaihe elämässä johtaa siihen, että oma ainoa lapsi tekee itsemurhan vai johtiko lapsen itsemurhaan sitten kuitenkaan perheen taloudellinen ahdinko? Lapsi on kuitenkin nyt poissa emmekä syytä saa tietää. Vaimo päätti erota ja aloittaa uuden elämän, onnistui siinä. Jää jäljelle mies, jolla ei ole rahaa, ei vaimoa, ei lasta, eikä ystäviä. Ei mitään minkä vuoksi elää. Sitten se törmää videoosi, jossa hoet ”ettei ole mitään hätää!”.

 15. Tän kirjoituksen tarkoitus ei ole neuvoa oikeasti sairasta odottamaan, että esim. masennus menee ohi. Minua ärsyttää, kun ihmiset ajattelevat niin suppeasti.
  Mä itse kärsin masennuksesta ja yleisestä ahdistuneisuushäiriöstä, mikä aiheuttaa jopa paniikin omaisia ’kohtauksia’. Mä en koskaan ajatellut tätä tekstiä/videota minään ihme parantajana tmv. Tämä on mulle sellainen tuki ja turva silloin kun on se pahin ’kohtaus’ päällä. Tää ei vie mun masennusta ja ahdistusta pois, mutta se auttaa selviämään niistä hetkistä, kun haluaisi vain kuolla.
  Omiin sairauksiini minulla on ammattiapua ja käyn mm. psykoterapiassa. Ne ei kuitenkaan ole joka hetki saatavilla ja silloin tämä video astuu kuvaan.

 16. Itkeä vollotin tekstiä lukiessa ja videota katsoessa. Niin paha olo päällä, että tarvitsi juuri tuota ”ei mitään hätää.” ja ”se menee ohi.” Todella tärkeä muistutus ”hälytystilasta”, jota ei tässä mielen kaaoksessa pysty itse kunnolla ajattelemaan ja näkemään. Kiitos! <3

 17. Yrttipekkka

  Ok, 16 vuotta samaa itseinhoa ja vitutusta putkeen. Mutta joo, menee ohi menee ohi. Meneehän se vittu ohi kun kuolen?? Haista kirjoittaja vittu

 18. Kiitollinen

  Tää on niin ihanan rauhoittava video ja löytyy aina kun ahdistuksissani kirjoitan Googlen hakukenttään ”ahdistaa”. Kiitos Katri! ❤️

 19. Itse ainakin hoksannut että kun vain sallii kaikki olotilat ja ajatukset mitä milloinkin tulee se on ja niistä ei tarvitse päästä eroon olipa ne mitä vaan niin se auttaa. Koska meitä yleensä on opetettu että Ahdistuksesta, Paniikista ja masentuneesta olotilasta pitää päästä pois tai siihen suunnilleen kuolee, mitä se ei todellakaan ole, niin sitä ihmismieli yrittää kaikin keinoin päästä pois ja kääntää asioita ja tehdä jotain että ajatusta ei tulisi. Näin ollen se kasvattaa kärpäsestä härkäsen ja pahentaa vain tunteita. Kun tämän ymmärtää että ajatus on vain ajatus ja tunne on vain tunne ja ne saavat tulla eikä niitä tarvitse estää niin se auttaa. Ja on myöskin normaalia että ihminen jossain vaiheessa hoksaa elämän rajallisuuden aluksi sitä säikähtää mutta sekin tunne helpottaa kun hyväksyy tosiasiat. Kaikki olotilat ja ajatukset kuuluvat kasvamiseen ja kehittymiseen eikä niitä tarvitse estää millään tavoin.
  Monesti nuoret aikuiset alkavat eniten kelaamaan asioita ja se on ihan normaalia? Ja yksi hyvä neuvo on että elä yritä kontrolloida asioita joihin ei voi vaikuttaa. Mikäli tälläinen ajatus tulee niin anna tulla ei se ketään vahingoita. Tärkeintä on että ei yritä päästä pois ajatuksista tai tunteista? Tee niitä normaaleja asioita mitä ennenkin ja vatvoi mielesi tai ajatukset menneissä tai tulevassa tai jopa nykyhetkessä. Ja myös suuttumus ja ärtymys on ok. Se kuuluu elämään.

 20. Pitää sen verran sanoo, että kun on alkanut kiinnittää huomiota omiin aisteihin niin ensin mietin että miksi esimerkiksi kokoajan tuli mieleen hengittäminen siihen aluksi kiinnitti kokoajan huomiota se jopa ahdisti että jos ei hengitys kuljekkaan (tämä tietysti turhaan koska hengittäminen on automaattinen ihmisen osa toimintaamme ja yleensä se tietysti unohti kun jotain teki. sitä koitin monin tavoin selvittää. Sitten hoksas että nykyisin minulla on aikaa kiinnittää huomiota siihen ja että silloin on läsnä itseni kanssa. Mutta ennen kaikkea kaikki tai iso osa ajatuksista todella väsyneenä tai energian puutteessa tuntuu ahdistavilta. Ja korkeassa mielessä sitä ihmettelee miksi se niin voimakkaasti ahdisti. Ja on totta että väsyneenä ei ajattele järkevästi vaan kaikki tuntuu todelta ja jos samalla luemme jotain netistä mikä ahdistaa se on vähintään kymmenen kertainen olo vaikka joten väsyneenä ei kannata uskoa kaikkea mitä lukee. Ja palatakseni vielä alkuun itsellä jos pitkään touhuaa paljon eikä tarpeeksi lepää tulee sellainen painon tunne rintaan ja tuntuu välillä että hengitys on raskasta. Silloin tietää että pitäisi löysätä ja aina ei ole pakko tehdä kaikkea.

 21. Jooa Jolkkonen

  Olen 15v poika oon Huomannu että minua on Ruvennu Masentaa tuntuu että kaikki on Ihan Paskaa ja Kukaan ei välitä musta jne..haluisin tän kauhee. Tunteen pois😟😟😟

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top