Los Angelesin vinkkejä ja linkkejä

Olitpa sitten suunnitelemassa Los Angelesin reissua tai vasta saapunut kaupunkiin, tässä on joukko nettisivustoja, joita itse käytän niin omien reissujeni suunnitteluun kuin Los Angelesissa ollessani.

Lennot

Lentoja varatessani tsekkaan yleensä hinnat eBookersilta, Seat24:fi:stä ja Travellinkistä. Sen jälkeen menen katsomaan lentoyhtiöiden omilta sivuilta mihin hintaan ne myyvät samoja lentoja. Jonkin vanhan viisauden mukaan lennot ovat halvimmillaan noin 8 viikkoa ennen lähtöaikaa ja tiistain ja keskiviikon välisen yön tienoilla. Halvimmat lennot ovat 600 €:n luokkaa, normaalihintaiset noin 800 €.

Hollantilaisen KLM:n lennot ovat hintaan nähden ihan jees, ainakin jos KLM operoi itse kaikki lennot. Etuna yleensä sujuva vaihto Amsterdamissa. Lufthansan koneet ovat yleensä varustelutasoltaan parempia kuin KLM:n koneet ja meno saksalaisen asiallista. Olen lentänyt Losiin vain Münchenin kautta ja se toimi meillä sujuvasti. Samankaltainen kokemus oli lentää Losiin Zürichin kautta Swiss:illä.

Jos haluaa elämään vähän luksusta JA jännitystä, silloin kannattaa miettiä Virgin Atlanticilla lentämistä. Luksuksena uudet koneet, hyvä viihdetarjonta lennon aikana, hyvä ja iloinen palvelu jne. Jännitys tulee siitä, että menevätkö vaihdot putkeen — Virginillä lentäessä kun joutuu ottamaan erilliset lennot Helsinki-Lontoo-välille. Jos myöhästyt jatkolennolta, Virginillä ei ole velvollisuutta hoitaa sinulle uutta lentoa. Siksi Virginin lennot kannattaa buukata esim. eBookersin kautta, jolloin matkatoimisto voi järjestää uudet lennot. Näin kävi meillä viimeksi Losiin lentäessä. Finnairin koneen myöhästyttyä toista tuntia ebookers järjesti meille jatkolennon Deltalla, jolloin olimme perillä vain puoli tuntia myöhemmin kuin jos olisimme lentäneet alkuperäisellä lennolla. Vaikka Virgin lentää Heathrow’lta, sen käyttämä terminaali on moderni ja toimiva.

British Airwaysin lentoja olen alkanut vältellä viime vuosina kahdesta syystä — ensimmäinen on inho Heathrow’n pitkiä tarkastusjonoja kohtaan ja toinen on ollut ainakin pari vuotta sitten pelko terroristi-iskun uhasta.

En ole lentänyt SAS:illa pitkään aikaan koska niiden lennot ovat olleet järjestäen paljon kalliimpia kuin muilla lentoyhtiöillä, mutta siihen aikaan kun asia ei ollut niin, tykkäsin kyllä lentää Jenkkeihin varsinkin Kööpenhaminan kautta. SAS:n palvelu on kyllä ollut aina huippuluokkaa. Nettisivut sen sijaan ovat ian surkeat.

En ole lentänyt koskaan Finnairilla Jenkkeihin, joten en osaa sanoa niiden palvelusta mitään. Finnair ei lennä suoraan Los Angelesiin, joten Yhdysvaltojen sisäisen lennon hoitaa aina jokin amerikkalainen lentoyhtiö.

Majoitus

En koskaan varaa hotellia tsekkaamatta ensin Tripadvisorista mitä siitä sanotaan. Olen huomannut että hotellien omilta sivuilta saa yleensä huoneet halvemmalla kuin mistään muualta ja poikkeuksetta paremmin peruutusehdoin.

Lyhytaikaiset vuokra-asunnot vuokraan yleensä Airbnb:n kautta. Siellä yksityiset asuntojen omistajat ilmoittelevat kämpistään. Kun buukkaat kämpän, Airbnb veloittaa kortiltasi koko vuokrasumman, mutta kämpän omistaja saa sen vasta päivä saapumisesi jälkeen. Näin estetään esim. huijareita vuokraamasta olemattomia kämppiä. Meillä kävi kerran huono tuuri kämpän kanssa — se oli paljon rähjäisempi ja ankeampi kuin kuvittelimme, eikä netti toiminut — omistaja kun oli ollut jo pidempään ulkomailla. Saimme Airbnb:n kautta sovittua asian niin, että saimme melkein kaikki rahat takaisin. Huomaa että vuokrahinnan lisäksi joudut maksamaan Airbnb:lle kohtuullisen välitysmaksun ja että tarjolla on niin huoneita isommasta asunnosta, ihan vain sohvapaikkaa kuin kokonaisia asuntoja.

Monet tuttuni ovat vuokranneet kämppiä VRBO:n kautta hyvälä menestyksellä.

Jos on enemmän seikkailuhenkeä tai etsit pidempiaikaista kämppää Losista (ja olet jo Los Angelesissa), silloin ehkä paras vaihtoehto on katsoa kämppiä legendaariseltä Craigslistalta. Se on Jenkkien oma ”ilmoita ilmaiseksi” -sivusto, jonka luoja Craig on halunnut pitää käyttäjille mahdollisimman edullisena (yleensä ilmaisena) ja turhista mainoksista vapaana. Craigslistalta löytyy mitä tahansa halvoista ja jopa ilmaisista huonekaluista työkeikkoihin. Esim. itse sain aikanaan craigslistin kautta lainattua ilmaiseksi veljeni lapselle rattaat ja matkasängyn! Kalustetut lyhytaikaiset ja alivuokralaiskämpät löytyvät tästä osiosta: http://losangeles.craigslist.org/sub/ — sublet tarkoittaa alivuokralaisuutta. Huomaa että osa ilmoituksista koskee vain huoneen vuokraa (roommate).

Pidempiaikaiset ja kalustamattomat kämpät löytyvät täältä: http://losangeles.craigslist.org/apa/

Kämppäilmoituksista ja niiden vuokraamisesta voisin kirjoittaa joskus erillisen jutun…

Yksi jännittävä tapa majoittua on liittyä couchsurfing.com:in jäseneksi. En ole koskaan kokeillut itse sitä, joten en tiedä millaista se on, mutta olen jostain lukenut kovasti kehuja tästä majoitusmuodosta.

Valitettavasti Los Angelesissa niin kuin muissakin suurimmissa USA:n kaupungeissa on torakoiden lisäksi lutikoita eli ”bed bugs”. Bed Bug Registry -sivustolta voit tsekata ettei hotellissa jonka haluat varata tai  asuintalossa jonne aiot mennä asumaan ole  tavattu lutikoita.

Auto

Teoriassa Los Angelesissa pärjää ilman autoakin, varsinkin jos on aikaa ja seikkailumieltä ja asuu niillä muutamalla alueella, jossa kävely on edes jotenkin turvallista ja hyväksyttävää.

Enemmän reissustasi saat kuitenkin jos vuokraat auton.

Jos aiot olla kaupungissa muutamaa viikkoa pidempään (mutta et ole ostamassa omaa autoa) ja arvostat hyvää hinta-laatusuhdetta enemmän kuin hienoa autoa, silloin Super Cheap Car Rental on sinun valintasi. Olen käyttänyt vuokraamoa lukuisia kertoja. Ensinnäkin palvelu on erittäin ystävällistä ja henkilökohtaista, hinnat ovat oikeasti halvat eivätkä sisällä mitään ikäviä yllätyksiä — ja ennen kaikkea sisältävät jo valmiiksi kasko-henkisen vakuutuksen. Valitettavaa on se, että vuokraamo on vähän kauempana kentästä ja auki rajoitetusti, joten jos lentosi tulee myöhään, saat auton vasta seuraavana päivänä ja vuokraamoon on kätevintä mennä taksilla. Kaikki autot ovat oikeasti Toyota corolloja, vaikka sivuilla vilautellaankin hienompiakin autoja. Osassa on oikein sähköinen lukitus ja sähköikkunat — osassa ei. Ilmastointi sentään löytyy kaikista, Losissa kun ollaan.

Jos haluat hienompaa autoa eikä hinta ole rajoite, silloin suosittelen läpimästi Midway Car Rentalia. Tämä yksityinen vuokraamo on ihan lentokentän vieressä ja sinne pääsee Radissonin Shuttle-minibussilla. Hyvät autot, hyvä palvelu, suhteellisen hyvä hinta-laatusuhde eikä ikäviä yllätyksiä. Tarjolla myös luksusautoja. Huomaa sivustolta löytyvät nettivarausalennuskuponki.

Ravintolat, palvelut jne.

Aina kun haluan löytää hyvän palvelun, ravintolan tai mitä tahansa Losissa, tsekkaan ensiksi mitä muut käyttäjät ovat kirjoittaneet siitä Yelp.com:issa. Tämä on ihan absoluuttisia lempisivustojani joka on auttanut minua mm. löytämään maailmankaikkeuden uskomattomimman intiaaniparturin miehelleni, höpsön korealaisen kylpylän ja edullisen akupunktiopaikan. Monet arvosteluista ovat niin hauskoja, että niille nauraa ääneen! Tsekkaa Yelp myös jos menet esim. San Franciscoon tai New Yorkiin.

Citysearch on toinen paikka, jossa käyn tsekkaamassa suosituksia ja arvosteluja eri ravintoloista ja paikoista.

Menupages on kätevä silloin kun haluat tietää mitä ruokaa jokin ravintola tarjoaa — ja mihin hintaan. Sieltä löytyy myös arvioita ruoasta. Huomaathan että ruoan hintoihin lisätään aina vero ja sen päälle pitää maksaa vielä 18-20 % juomarahaa omantunnon ja palvelun laadun mukaan. Jos olet tyytymätön palvelun tasoon, 15 % juomaraha on riittävä loukkaus. Lisää juomarahan maksuohjeita esim. täältä (tietoruudun kanssa) ja täältä.

Los Angeles ei ole yhtä hyvä paikka tilata ruokaa kotiin kuin esim. New York, mutta parempi kuin Helsinki. Jotkut ravintolat tarjoavat omaa kuljetuspalvelua. Itse olen käyttänyt Grubhubia ja Eat24hoursia hyvällä menestyksellä, joista jälkimmäisestä pidin enemmän. LAbite on Losin vanhin ja ilmeisesti laajin palvelu, jota en (muistaakseni) ole käyttänyt, mutta aion kyllä kokeilla seuraavalla reissulla.

Jos  itse olet tai olet ollut Los Angelesissa, mitä nettisivustoja suosittelisit siellä kävijöille?

1 ajatus aiheesta “Los Angelesin vinkkejä ja linkkejä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top