Miten pieni askel voi johtaa suureen muutokseen

Fitbit-askelmittari
Fitbit-askelmittari – pieni laite, suuret vaikutukset

Haluaisitko muuttaa jotain elämässäsi, mutta ajatus kaikesta siitä, mitä muutos vaatisi tuntuu ylivoimaiselta?

Ongelmanasi on se, että muutosta ajatellessasi kuvittelet että sinun pitää tehdä kaikki muutokseen vaadittavat asiat yhdellä kertaa — ikään kuin yhden päivän aikana.

Käytännössä jokainen muutos on pakko tehdä palasissa.

Tunnen ihmisiä, jotka ovat nopeita liikkeissään, mutta kukaan heistäkään ei ole saman päivän — tai edes viikon — aikana löytänyt uutta asuntoa, hankkiutunut eroon vanhasta asunnosta, pakannut tavaroitaan, muuttanut niitä uuteen kotiin ja purkanut muuttolaatikoita.

Syyllistyn itse samaan jatkuvasti. Veikkaan että ilmiön takana on jokin ihmismielen lukuisista logiikkavääristymistä.

Esimerkiksi ajatellessani loppujen raskauskilojen laihduttamista, näen kilot valtavan isona vuorena, joka on melkein liian raskas purettavaksi.

Käytännössä laihdutus tapahtuu yksi ateria, liikuntarupeama ja valinta kerrallaan.

Fitbit-askelmittari rannekkessa

Fitbit-askelmittari yörannekkeessaan

Toisaalta joskus yksi pieni muutos voi käynnistää ison muutoksen lähes itsestään. Hankin viime viikolla Amazon.co.uk:sta itselleni kauan himoitsemani Fitbit One -askelmittarin, joka mittaa myös unen määrää.

Paketti tuli perille muutamassa päivässä, vaikka valitsin ilmaisen postituksen.

Pidän päiväsaikaan Fitbitiä kiinni housunkauluksessa tai taskussa. Laite mittaa paitsi askeleeni, myös sen liikunko ylös vai alapäin. Portaiden tai mäen kiipeämisen se rekisteröi noustuiksi kerroksiksi.

Yöksi survon sen rannekkeeseen, jossa se mittaa liikkeideni perusteella unen määrää ja heräämiskertoja.

Voin seurata askel- ja unitietoja joko netissä Fitbit.com:in ilmaisessa palvelussa tai iPhoneen lataamassani ilmaisessa sovellutuksessa.

En arvannut laitetta tilatessani, miten dramaattisesti se voisi muuttaa omaa käytöstäni. Jäin heti koukkuun askelten ja kerrosten keräämiseen. Olen päässyt joka päivä vähintään 8 000 askeleeseen ja useimpina päivinä saanut kasaan yli 10 000 askelta.

Arvioisin että aiemmin olisin liikkunut useimpina päivinä vain 4000 askelta pienessä yksiössämme, jos sitäkään.

Esimerkiksi toissa iltana kaupassa käydessäni en kävellyt 200 metrin päässä olevaan ruokakauppaan vaan neljä kertaa kauempana olevaan isompaan kauppaan ihan vain saadakseni lisää askelia kasaan.

Ehkä olisin voinut ennalta arvata että askelmittari tulee lisäämään aktiivisuuttani, mutta en kyllä osannut odottaa sen lisäävän myös uneni määrää!

Tänä aamuna heräsin jo seitsemän maissa. Ennen mittaria olisin ponkaissut ylös tekemään töitä ennen kuin lapset heräävät, mutta kun rannessa oleva mittari kertoi minun nukkuneen vasta alle kuusi tuntia, jäin sänkyyn. Kun vihdoin nousin yhdeksän jälkeen, unta oli mittarin mukaan kertynyt lähes 8,5 h — ja herätyksiäkin oli (ehkä) ollut vain viisi!

Fitbit-askelmittari kertoo unen määrän ja laadun
Fitbit arvioi oikean käden liikkeistäni koska nukun ja koska en.

Mitä sinä haluat muuttaa? Jos laihdutus tapahtuu ateria ja treeni kerrallaan, miten sinun muutoksesi tapahtuisi?

Mikä voisi olla pieni muutos, josta voisi seurata iso muutos?

Ilmainen kalorilaskuri iphonelle ja ipadilleKutri.net:in kalorilaskuri iPhonelle ja iPadille valmistuu kovaa kyytiä!

Laskurista on tulossa pelkät ruoan kalorit laskeva kevytversio Kutri.net:in uutiskirjeen tilaajille ja täysversio kutri.net:in VIP-jäsenille ja Onnistunut laihdutus -kurssilaisille.

Julkistan täyslaskurin viikon päästä keskiviikkona ja kevytlaskurin torstaina 18.4.

Pidän keskiviikkona 17.4. klo 19 kaikille avoimen Huippulaihdutus-nettiluennon eli webinaarin, jossa paitsi esittelen kalorilaskurin  myös kerron mitä uutta ja olennaista olen oppinut laihduttamisesta.

Lue lisää:

Kutri.net:in VIP-jäsenyys

Onnistunut laihdutus -nettikurssi

 

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “Miten pieni askel voi johtaa suureen muutokseen”

  1. Hei!

    Fitbit näyttää tosi näppärältä laitteelta, varsinkin se unenseurantajustka. Olen itse käyttänyt askelmittaria jo pari vuotta ja siitä on paljon iloa päivittäisen aktiivisuuden seuraamisessa. Ilman sitä kököttäisin varmaan koko ajan paikoillani…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top