Ortoreksia, ihmepillerit ja muita vastauksia vieraskirjaviesteihin
Mulla on kerrankin aikaa vastata vieraskirjassa esitettyihin kysymyksiin — valitettavasti en ole nettiyhteyden ääressä. Niinpä vastaan tässä niihin kysymyksiin jotka olivat vieraskirjasta jääneet mieleeni.
KYSYMYS: ”Kutri, oletko ehkä ortorektikko?”
Ortoreksia on syömishäiriö, jossa henkilö alkaa noudattaa tiukkoja kieltoja ja rajoituksia sisältävää ruokavaliota niin orjallisesti, että ruokavaliosta poikkeaminen aiheuttaa hänelle syviä ahdistuksen, huonouden yms. tunteita ja ruokavalion noudattaminen alkaa selvästi rajoittaa hänen sosiaalista elämäänsä. Ortorektikon päivän täyttää kiellettyjen ruoka-aineiden ja ruoka-aineyhdistelmien välttely ja ”oikeiden” ruoka-aineiden etsiminen ja valmistaminen — ylipäätään ruokaan liittyvät ajatukset. Tyypillisesti ortoreksiaan sairastutaan etsittäessä ruokavaliosta apua johonkin allergiaan tai sairauteen. Sana ortoreksia viitaa oikeaoppisuuteen — eikä niinkään terveellisyyteen. Pahimmillaan ortorektikon ruokavalio voi olla kaukana terveellisestä — hän voi esim. syödä pelkästään viimeisen vartin sisällä poimittuja kasviksia (eikä mitään muuta).
En kiellä itseltäni kokonaan mitään ruoka-ainetta tai ruoka-aineyhdistelmää. Syön kylässä mitä tarjotaan. En ajattele ruokaa sen enemmän kuin esim. pari vuotta sitten — ehkä jopa vähemmän kuin koskaan ennen. Olen ensimmäistä kertaa aikuisiälläni tilanteessa, jossa minkään ruoan syöminen ei aiheuta minussa syyllisyyttä, itseinhoa tms.
Lähimpänä ortoreksiaa olen ehkä käynyt laihduttaessani Painonvartijoissa — silloin kyttäsin hysteerisenä pisteitä/ruutuja, päiväni täyttivät epätoivoiset yritykset pysyä pisteillä/ruuduissa ja pisteiden/ruutujen päivittäisen määrän ylittäminen aiheutti itseinhoa ja huonommuudentunteita.
2. Auttavatko PhytoModelat (tms.) kapselit?
PhytoModelat kapselit saattavat auttaa poistamaan nestettä ja hieman kiihdyttää aineenvaihduntaa. Olen itse kokeillut kapseleita ja laskisin niiden lisänneen nergiankulutustani huikeall 45 kcalilla / vrk. Saman lisäkulutuksen saa kävelemällä 15 min. Jos ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat kuitenkin retuperällä, näiden ja muiden laihdutusvalmisteiden nauttiminen on turhaa ja suorastaan tyhmää. Turhaa siksi, että kapseleiden tuoma laihdutustulos ei ole pysyvä (kun kapseleiden syönti lopetetaan ilman että ruokailu- ja liikuntatottumuksia on muutettu, paino ja mitat nousevat lähtölukemiin aineenvaihdunnan palauduttua entisenlaiseksi). Tyhmää siksi, että niin kauan kun kokeilee erilaisia laihdutusvalmisteita toivoen laihtuvansa niillä ilman että muuttaa elintapojaan, huijaa vain itseään ja jatkaa jojoilua. Pysyvä laihtuminen vaatii pysyviä elämäntapamuutoksia. Mitä nopeammin sen ymmärtää ja sen mukaan toimii, sitä vähemmän itseään ehtii nöyryyttää epäonnistumiseen tuomituilla laihdutuskokeiluilla.
Sama pätee erilaisiin laihdutusravintovalmisteisiin (Fitline?) sillä poikkeuksella, että runsasproteiinisilla laihdutusvalmisteilla voi hieman helpottaa laihdutusruokavalion koostamista ja laihduttajalle täysin välttämättömän proteiinin saamista — näilläkään tuotteilla ei laihdu pysyvästi ellei muuta elämäntapojaan. Sori.
3. MITEN SAISIN LIHASTA/PAINON NOUSEMAAN (ilman rasvaa)? (TMS., kysyjä oli joku mies/poika)
Lihasten kasvattaminen vaatii kahta asiaa: 1) riittävää ja oikeanlaista ravintoa sekä 2) riittävää fyysistä rasitusta.
Riittävä fyysinen rasitus tarkoittaa käytännössä säännöllistä punttitreeniä riittävän raskailla painoilla. Useimpien kohdalla riittävän raskaat painot tarkoittavat sellaisia painoja, joilla saa tehtyä juuri ja juuri 8-12 toistoa kolmena sarjana — viimeisten toistojen pitää tehdä jo todella tiukkaa. Vastusta eli käytännössä painoja pitää lisätä sitä mukaa kun viimeiset toistot alkavat tuntua liian helpoilta.
Riittävä ja oikeanlainen ravinto tarkoittaa riittävää proteiininsaantia (treenaavilla naisilla noin 1,5 – 1,8 g / painokilo, treenaavilla miehillä noin 1,8-2 g / painokilo –> jotkut syövät jopa enemmän, mutta on kyseenalaista onko em. määriä suuremmista määristä mitään hyötyä. Em. määristä ei ole vielä mitään haittaa ainakaan terveet munuaiset omaaville ihmisille). Lisäksi riittävä hiilihydraatin saanti varsinkin treenin jälkeen auttaa proteiinin ”imeytymistä” kudoksiin ja nopeuttaa treeneistä palautumista. Proteiinin voi ottaa ihan yhtä hyvin tavallisesta ruoasta kuin lisäravinteista. Lisäravinteissa proteiini tulee vain ”puhtaammassa” muodossa — ilman ekstrahiilareita ja -rasvaa, jos kohta usein ilman myös vitamiineja ja mineraaleja, joita saa esim. lihasta jne.
4. HYVÄHÄN KUTRIN ON LAIHDUTTAA KUN EI OLE LAPSIA (tms.) / EN VOI LAIHTUA KUN ON LAPSET JA TYÖ JA KAIKKI (ei ollut näin kärjistetty, mutta jotain sinne päin).
Jep, olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että olen voinut suhteellisen vapaasti määrätä aikatauluistani, ruokarytmistä jne. Ja kun rahakaan ei ole ollut supertiukalla, olen voinut ostaa kaupasta mitä haluan miettimättä paljonko mikäkin maksaa. Ja siitä olen oikeasti kiitollinen.
No, jos sattuu elämään vähemmän optimaalisissa olosuhteissa kuin minä, se ei tarkoita sitä, etteikö elämäntapojaan voisi remontoida, eikö voisi aloittaa säännöllistä liikuntaharrastusta jne. Ei, se tarkoittaa vain sitä, että voi joutua järjestelemään elämäänsä hieman enemmän tai ylipäätään varautumaan siihen, että voi remontoida vähemmän asioita kerralla –> elämäntaparemontti tulee kestämään pidempään kuin minulla. Jos elämäntilanne ei ole ihan täysin mahdoton (tyyliin paljon surua ja stressiä, mahdotonta vähentää muita velvoitteita, jotka vievät ihan kaiken valveillaoloajan), remontti kannattaa aloittaa, vaikka vain yksi pieni askel kerrallaan. Ennemmin tai myöhemmin elämä helpottaa ja mitä enemmän siihen mennessä on ehtinyt asioita remontoida, sitä helpompaa on hoitaa loputkin pois.
Kannattaa myös kysyä itseltään, mitkä elämäntaparemontin esteistä ovat todellisia ja mitkä tekosyitä. Voi olla että kaikki ovat ihan todellisia, mutta ihan hyvin voi olla kyse siitä, että mukavuudenhaluaan, muutoksenpelkoaan tms. syyn takia huijaa itseään. Raatorehellisyys kun onnistuu harvalta luonnostaan.
Pienten lasten äitien kannattaa muistaa että he ovat myös esikuvana omille lapsilleen — joo kauheaa syyllistämistä, anteeksi se, mutta ainakin itse haluan antaa aikanani (jos lapsia saan) omille lapsilleni mahdollisimman hyvät eväät elämään — ihan kirjaimellisesti. MItä nuorempana omaksuu terveelliset elämäntavat, sitä helpompi niitä on loppuelämän ajan noudattaa. Itse en erityisen terveellisiä elämäneväitä (= ruokavalio/liikuntatottumukset) lapsuudenkodista saanut. En ole katkera, ymmärrän vanhempiani ja olen kiitollinen kaikesta siitä mitä sain (= kannustus, rakkaus, usko omiin kykyihinsä, jne.). mutta omat lapseni haluan päästää ainakin tässä suhteessa helpommalla (= saavat repiä ne pakolliset traumansa jostain muusta :-D).
Niin tai näin, tsemppiä kaikille!
———-
Joulun kunniaksi vielä possujuttu — netissä surffatessani törmäsin väitteeseen, että sikoja kasvatetaan ruokavaliolla, joka sisältää 25 % rasvaa, 25 % proteiinia ja 50 % hiilihydraattia (tai 20/20/60 -jaolla, en muista kummalla enkä pääse nyt tsekkaamaan — enkä kyllä muista missä väitteeseen törmäsin)– tätä väitettä käytettiin puhumaan hiilihydraatin syöntiä vastaan esimerkkinä siitä miten hiilihydraatti lihottaa (tms.). Muuten hyvä, mutta syödessämme sian LIHAA, syömme sian LIHAKSIA — niinpä sikoja kasvatettaessa yritetään nimenomaan optimoida lihasten määrä rasvan kustannuksella. Nykysiat ovat huomattavasti esi-isiään vähärasvaisempia — joidenkin vanhanaikaisia makuja kunnioittavien kulinaristien mukaan jopa LIIAN vähärasvaisia.
JOHTOPÄÄTÖS: sikojen ravinnon proteiini/rasva/hiilihydraatti -suhde saattaisi olla ihanteellinen vähärasvaista ja lihaksikasta olemusta tavoittelevalle… 😀 Ainakaan sikojen ravintoa ei voi käyttää perusteluna siihen miksei kannata syödä hiilihydraattia :-D.
Kirjoitettu: 05:16 ip. Linkitys