Älä anna tekoälyn tehdä sinua työttömäksi – turvaa työsi tekoälyllä!

Kuvittele, että todistat omin silmin, kuinka maapallolle laskeutuu yhtäkkiä avaruusaluksia, joilla matkustavat avaruusolennot alkavat sekaantua ihmisten elämään. He kertovat sinulle ja muille mihin he pystyvät, mutta miettivät vielä, mitä he kyvyillään tekisivät.

Jostain syystä valtaosa ihmisistä ympärilläsi ei näytä noteeraavan mitenkään uusia tulijoita vaikka sinä ja muut yritätte kertoa heille, miten muukalaiset voivat helpottaa ja haitata elämäämme.

Miten saisit muut ymmärtämään, miten iso juttu avaruusolioiden saapuminen tälle planeetalle on?

Tällainen fiilis itselläni on, nyt kun olen havahtunut siihen, että keskuuteemme on laskeutunut niin kehittynyt tekoäly, että se on monissa asioissa fiksumpi ja parempi kuin yli 90 % amerikkalaisista opiskelijoista.

Tekoäly – uusi Internet!

Vielä viime vuoteen asti monet huippuasiantuntijatkin ajattelivat, että tekoäly kehittyy samaan tapaan hitaasti kuin itseajavat autot. Sitten OpenAI-niminen organisaatio julkisti viime syksynä (2022) kaiken kansan käyttöön ChatGPT-tekoälypalvelunsa ja nyt keväällä (2023) siitä vielä tehokkaamman ChatGPT 4 version.

Näkökulmasta riippuen ChatGPT 4:n myötä joko taivas avautui tai helvetti pääsi irti.

Nyt useimmat ekspertit ovat sitä mieltä, että:

  1. Tekoäly muuttaa maailmaa huomattavasti nopeammin ja siksi rajummin kuin mitä oli ajateltu.
  2. Tekoäly saattaa kehittyä ihan jo lähivuosina ”yleiseksi tekoälyksi” (Artificial General Intelligence, AGI), joka ajattelee kuin ihminen.

Varsinkin jälkimmäinen ajatus pelottaa tutkijoita ja on saanut heidät allekirjoittamaan vetoomuksen tekoälykehityksen tauosta, jotta ehdittäisiin sopia yhteiset pelisäännöt tekoälyn kehittämiselle.

Koska ei ole täyttä varmuutta siitä, koska tällainen ”inhimillinen tekoäly” syntyy – jos koskaan – itse en jaksa stressata mitä sitten tapahtuu.

Sen sijaan haluan herättää sinut miettimään, miten sinä voisit ottaa tekoälystä kaiken ilon irti ja hyödyntää sitä työssäsi – sen sijaan, että se vie työpaikkasi ja pilaa elämäsi.

Tekoäly korvaa tehtäviä, ei (välttämättä) ammatteja

Tätä nykyä lähes kaikkien ammattien työnkuvaan kuuluu useampia eri tehtäviä (työvaiheita). Osan näistä tehtävistä voi hoitaa täysin tekoälyllä, osan tehdä tekoälyavusteisesti ja osan pystyy tekemään vain ihminen.

Pyysin ChatGPT 4 -tekoälyä listaamaan suomalaisen luokanopettajan toimenkuvaan kuuluvia tehtäviä ja jaottelemaan ne taulukkoon sen mukaan voidaanko ne tehdä kokonaan tekoälyllä, tekoälyavusteisesti vai pitääkö opettajan tehdä ne kokonaan itse.

ChatGPT:lle antamani komento:

Kerro kaikki mahdolliset tehtävät, joita suomalaisen luokanopettajan työnkuvaan kuuluu. Anna vain tehtävän nimi (esim. "Kotitehtävien antaminen", "Kotitehtävien tarkistaminen")

Jaa tehtävät näihin kolmeen kategoriaan sen mukaan, miten paljon tehtävän tekemisessä voi hyödyntää tekoälyä: 
Tekoäly – tehtävät jotka tekoälyä hyödyntävä ohjelma voi tehdä itsenäisesti (esim. raportointi, kokeiden arviointi)
Tekoälyavusteinen – tehtävät, jotka edellyttävät opettajan ja tekoälyn vuorovaikutusta (esim. oppituntien suunnittelu)
Itse tehtävä – tehtävät, joissa ei voi hyödyntää ainakaan helposti tekoälyä (esim. luokan hallinta, vanhempainneuvottelu)

Tee vastauksestasi taulukko, jossa opettajan tehtävät on jaettu edellä mainittuihin kategorioihin.

Kuten näet, opettajilla on paljon tehtäviä, joita tekoäly ei voi korvata kokonaan tai lainkaan – ainakaan ilman ongelmia.

Teoriassa tekoäly voisi toki korvata kokonaan opettajat, mutta en usko, että haluamme sitä. Me ihmiset olemme laumaeläimiä, joiden aivokemia on optimoitu sosiaalista ja kasvokkain tapahtuvaa kanssakäymistä varten. Yksi koulujen tärkeimmistä tehtävistä on tarjota ja opettaa sosiaalisia taitoja ja siinä ihmiset ovat koneita parempia.

Toisin sanoen tekoäly ei niinkään hävitä ammatteja, vaan muuttaa eri ammattien työnkuvaa ottamalla osan työtehtävistä kokonaan tai osin hoitaakseen.

Selvitä miten tekoäly vaikuttaa sinun työtehtäviisi

Listaa kaikki tehtävät, joita teet työssäsi työvuoden aikana. Voit katsoa vanhoja kalenterimerkintöjäsi ja työlistojasi muistaaksesi, mitä kaikkea olet tehnyt. Tai pitää viikon ajan työpäiväkirjaa, johon merkitset kaikki tekemäsi tehtävät.

Halutessasi voit pyytää ChatGPT:tä tekemään alustavan listan mahdollisista työhösi kuuluvista tehtävistä osoitteessa chat.openai.com. Voit käyttää edellä jakamaani komentoa – muuta vai luokanopettajan ammatti ja annetut esimerkit vastaamaan omaa työtäsi.

Huomaa, että ChatGPT Chatin ilmaisversio käyttää vähemmän edistynyttä ChatGPT 3.5 -mallia (toukokuun alussa 2023). Saat nelosversion käyttöön tilaamalla 20 $ kuussa maksavan Plus-version.

Sen jälkeen arvioi mitkä tehtävät ovat sellaisia, että tekoäly voisi tehdä ne, mitkä sellaisia, joissa tekoäly voisi avustaa sinua ja mitkä niistä sinun on jatkossakin tehtävä ihan itse.

Yllä jakamani komento pyytää ChatGPT:tä tekemään tämänkin vaiheen puolestasi.

  • Tekoäly on hyvä toistuvissa rutiineissa, jotka voidaan kirjoittaa kaavaksi tai reseptiksi – ”Jos asiakas pyytää x:ää, tee y”.
  • Tekoäly ei pysty tekemään tehtäviä, jossa sen pitäisi keksiä ”omasta päästään” tavoitteita. Eli ChatGPT ei osaa olla niin liekeissä tekoälystä ja huolissaan muiden suomalaisten pärjäämisestä, että se päättäisi kirjoittaa tämän blogikirjoituksen. Sen sijaan tekoäly voi avustaa ihmistä saavuttamaan tavoitteen, jonka ihminen on itse päättänyt saavuttaa.

Kuinka estät tekoälyä tekemästä sinua työttömäksi?

Katso tekemääsi listaa eri tehtävistä ja siitä, miten ison osan tekoäly voi tehdä niistä kokonaan tai osittain. Mikä seuraavista vaihtoehdoista vastaa parhaiten tilannettasi?

A. Tekoäly voi tehdä kaikki työtehtäväsi

Jos kaikki työtehtäväsi ovat sellaisia, jotka tekoäly tekisi vähintään yhtä hyvin – tai jopa paremmin – kuin sinä, ala välittömästi opiskella jotain sellaista ammattia, jonka työtehtävistä vain (murto-)osa on tekoälyn tehtävissä. Vaikka tekoäly ei ehkä vielä tänä vuonna tule työpaikallesi, sinua ei yllätetä ns. housut kintuissa, kun niin käy.

B. Voit hyödyntää tekoälyä (joissain) työtehtävissäsi

Jos olet ammatissa, jossa osa – tai jopa kaikki – työtehtävistä voidaan tehdä tekoälyavusteisesti, ala heti testata ja hyödyntää tekoälyä näiden tehtävien tekemisessä.

Jossain vaiheessa työpaikallasi käynnistynee YT-neuvottelut, koska tekoälyn avulla työt voidaan tehdä niin paljon nopeammin, ettei niiden tekemiseen tarvita yhtä paljon ihmisiä. Jos sinut tunnetaan siinä vaiheessa työpaikkasi tekoälyguruna, saat todennäköisemmin pitää työsi kuin se, joka vasta tutustuu tekoälyyn.

Pyysin ChatGPT 4:ää kertomaan, miten tekoäly voisi auttaa luokanopettajaa tämän työssä. Alla on vain osa sen vastauksesta (ja kuvan jälkeen komento, jolla pyysin esimerkkejä).



ChatGPT:lle: antamani komento:

Anna konkreettisia käytännön esimerkkejä äsken luetteloimistasi tavoista, joilla tekoäly voi avustaa luokanopettajaa ("Tekoälyavusteinen"). Listaa esimerkit kunkin tehtävän alle.

C. Vain ihminen voi tehdä (lähes) kaikki työtehtäväsi

Jos olet ammatissa, jossa tekoälyä ei voi juurikaan käyttää (esim. siivooja, kirvesmies), olet turvassa ainakin siihen asti, kunnes kehitetään robotteja, jotka voivat tehdä työsi. Siitä huolimatta tekoäly voi auttaa sinuakin tekemään työsi entistä tehokkaammin, turvallisemmin tai muuten paremmin.

Esimerkiksi tässä on joitain ChatGPT 4:n vastauksia pyyntöön ”Anna yksityiskohtaisia vinkkejä tavoista, joilla tekoäly voisi auttaa ammattisiivoojaa tekemään työnsä paremmin, nopeammin tai turvallisemmin.

Tekoäly on jo laskeutunut keskuuteemme

Kun itse pääsin ensimmäistä kertaa käyttämään Internetiä 1996 Helsingin sihteeriopistossa, tajusin, että se oli mullistava keksintö, mutta en pystynyt mitenkään kuvittelemaan edes murto-osaa tavoista, joilla se tulisi muuttamaan maailmaa.

Jos et muista aikaa ennen Internetiä, muistat ehkä ensimmäiset koronauutiset Aasiasta leviävästä viruksesta. Väitän, ettet todellakaan arvannut niitä lukiessasi, miten dramaattisesti se tulisi vaikuttamaan pelkästään suomalaisten elämään (vrt. Uudenmaan sulku keväällä 2020).

Kaikki asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että tekoäly (varsinkin ChatGPT 4:n myötä) on kuin uusi Internet – tai jopa isompi juttu. Kukaan meistä ei pysty vielä näkemään miten monin eri tavoin se tulee muuttamaan maailmaa, eri yhteiskuntia ja elämäämme.

Haluan, että mahdollisimman moni suomalainen oppii mahdollisimman nopeasti hyödyntämään tekoälyä, jotta siitä tulisi suomalaisille hyvä renki, eikä vaarallinen kilpailija tai jopa ikävä isäntä. Mitä paremmin ja monipuolisemmin osaamme ottaa ilon irti tekoälystä, sitä paremmin voimme menestyä kansakuntana juuri alkaneessa uudessa ajassa.

Uskon, että meillä on mahdollisuus korjata tekoälyn avulla monet Suomea ja maailmaa rasittavista ongelmista aina hoitajapulasta mielenterveysongelmiin ja maatalouden kannattavuusongelmista ilmastonmuutoksen hidastamiseen, mutta se edellyttää sitä, että me ihmiset lyömme viisaat päämme yhteen tekoälyn kanssa.

Siksi toivon, että sinäkin alat kokeilla tekoälyn käyttöä – vaikka testaamalla ChatGPT Chatia alla olevassa videolla jakamani ohjeen mukaan. Kirjoitan lähiaikoina oppaat myös Microsoftin uudesta Bing Chat AI:n ja Googlen Bard-tekoäly chatin käytöstä (joskaan jälkimmäistä ei voi käyttää vielä suomessa ilman VPN-palvelua toukokuun 2023 alussa). Samoin tarkoituksena on tehdä jossain vaiheessa oppaat eri kuvapalveluista (mm. Midjourney, Dall-e).

Miten on, oletko valmis tsekkaamaan, miten tekoäly voi auttaa työssä juuri sinua?

Katso video YouTubessa

Kuvituskuvan ideoi ChatGPT 4 seuraavalla pyynnöllä:

Come up with 5 different, exiciting and creative ideas for a featured image for the previous blog post (blogikirjoitus). The images should capture attention of middle aged Finnish women and should inspire them to read the blogpost and start using AI. Described them in detail with info about style, look, feel etc. for an AI image generator Midjourney.

Kuvituskuvan teki Midjourney seuraavalla käskyllä:

a middle-aged Finnish woman walking on a path that starts in a normal Finnish landscape but leads into a futuristic cityscape symbolizing the world of AI. The woman should be portrayed as curious and brave, taking confident steps towards the city that is transparent over the natural landscape. The image should have a contrast between the natural, green colors of the Finnish landscape and the bright, neon colors of the AI city., --s 300 --ar 16:9

1 ajatus aiheesta “Älä anna tekoälyn tehdä sinua työttömäksi – turvaa työsi tekoälyllä!”

  1. tomiantinoja

    Tekoäly voi ainakin helpottaa minua eri kirjoitustehtävissä vaikka tuottaisin tekstiä itse. Esimerkiksi blogiartikkelin voisin tehdä niin että tekoäly kaivaa yleistä tietoa ja laittaisin sitten sekaan omia ajatuksia ja kokemuksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top