Yksi asia mitä olen ajatellut viime päivinä usein on se, kuinka iso osa tätä valmennusta on sitä, että me vain käännetään ihminen katsomaan oikeaan suuntaan ja vaikka valmennuksen aikana ei välttämättä tule mitään tajunnanräjäyttäviä ahaa-elämyksiä (jos kohta niitäkin on nähty :-), uusi näkökulma alkaa väistämättä muuttaa kokemusta elämästä ja niin kuin usein käy: pienet ahaa-elämykset johtavat isompiin havahtumisiin.
Kuuntelin tuossa opettajani Mara Gleasonin puhetta, jossa hän sanoi tärkeän pointin:
Tämä on jotain, mitä kaikki (tavallaan) jo tietävät, joten heitä ei tarvitse opettaa.
Koulutuksemme perustuu siis kolmeen prinsiippiin, jota voisi verrata ”psykologian fysiikan lakeihin”. Eli mitä oikeastaan kerron niin näillä sivuilla kuin valmennuksissa, on vain se, miten mielemme toimii.
Kun ihmiset tulevat tietoiseksi niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat heidän kokemukseensa elämästä, he eivät enää vedä väärä johtopäätöksiä ja haaskaa energiaa turhaan yrittämiseen.
Kuvittele esimerkiksi, ettet ymmärtäisi miten painovoima toimii — yrittäisit ehkä saada esineitä pysymään ilmassa tai sitoisit kaiken kiinni, koska pelkäisit että ne leijuvat muuten tiehensä. Tai yrittäisit hypätä talon katolta lentoon niin kuin monet pikkuvintiöt, jotka eivät vielä ole hahmottaneet miten painovoima pätee heihin.
Tai mieti kaikkia niitä naisia ja lapsia, jotka kuolivat täysin turhaan vain siksi, että ennen vanhaan englantilaislääkärit eivät tajunneet miten bakteerit, virukset ja mikrobit aiheuttavat sairauksia, eivätkä siksi vaivautuneet pesemään käsiään ja ruumiinavauksessa käyttämiään instrumenttejaan ennen synnytyksessä avustamista.
Jos elämä tuntuu jotenkin kauhean vaikealta ja tuskalliselta, koet jatkuvaa tarvetta korjata itseäsi ja käytöstäsi tai törmäät jatkuvasti siihen, ettet ymmärrä omaa ja muiden käytöstä, se on merkki siitä, ettet ymmärrä miten mielesi toimii.
Ymmärrämme kolme prinsiippiä eli sen mitkä asiat vaikuttavat omaan kokemukseemme elämästä melko helposti, kunhan näemme ne näkökulmasta, joka on meille ajankohtainen tai osuva. Parhaiten tämä onnistuu valmennustilanteessa, jolloin voimme katsoa yhdessä miten olet jo itse nähnyt prinsiippien toimivan elämässäsi.
Tämä seuraava on yleiskatsaus kolmeen prinsiippiin. Älä huoli, vaikka ne menevät ohi. Jos jatkat sivujeni seuraamista, ihan varmasti tulen jossain vaiheessa kertomaan prinsiipeistä ja siitä miten ne näkyvät elämässämme myös sellaisesta kulmasta, joka on sinulle asianmukainen.
1. Mieli (mind)
Kolmessa prinsiipissä mielellä tarkoitetaan sitä energiaa ja järjestystä, jonka ansiosta mm.
- Munasolu ja siitiö tietävät mennä yhteen ja muodostaa solun, josta jakautuneet solut tietävät kehittyä nenäksi, jaloiksi, hiuksiksi, luiksi, sydämeksi.
- Sikiön sydän tietää alkaa sykkiä.
- Kehomme osaa itse parantaa siihen tulevat haavat.
- Palaamme ennemmin tai myöhemmin positiivisen neutraaliin mielentilaan.
- Opimme lapsena puhumaan ja kävelemään.
- Saamme uusia ajatuksia ja ideoita joita emme ole koskaan ennen saaneet.
- Näytämme joskus ”tietävän” asioita, joita emme voi järjellä selittää.
Ihmismielen ja -kehon toiminnassa on paljon asioita, joita ei voida selittää mitenkään tyhjentävästi — tai ehkä juuri ollenkaan. Meillä jokaisella on näistä lukemattomia kokemuksia — aina alkaen siitä että olemme joskus saaneet alkumme. Ja jos katsomme luontoa ylipäätään — vuodenaikoja, painovoimaa, eläinkuntaa, kasveja, on aika tajunnan räjäyttävää tajuta, miten hassulla tavalla kaikessa on kuitenkin jokin mieli eli järki.
Uskonnosta ja maailmankatsomuksesta riippumatta ihmisten yleiskokemus on se, että on olemassa jokin suurempi ja selittämätön voima, joka ohjaa elämää — toiset kutsuvat sitä Jumalaksi, toiset universumiksi, jotkut evoluutioksi, jotkut rakkaudeksi. Ja kolmessa prinsiipissä kutsumme tätä ilmiötä siis mieleksi.
2. Tietoisuus (consciousness)
Tietoisuus on kaikessa yksinkertaisuudessamme kykymme kokea asioita. Jos emme ole tietoisia jostain, se ei ole sillä hetkellä olemassa meille.
Olet ehkä joskus ollut niin innoissasi jostain tai syventynyt johonkin, että voit mennä porskuttaa tunti- tai jopa päiväkausia ilman että juurikaan nukut tai edes syöt. Siitä huolimatta et ehkä tunne juurikaan väsymystä tai nälkää, koska tietoisuutesi eli huomiosi on kiinnostavissa ja hauskoissa asioissa ja tilanteissa. Sitten huomiosi kiinnittyy siihen, miten vähän olet nukkunut tai miten väsynyt olet ja yhtäkkiä olet kuolemanväsynyt, vaikka vielä hetkeä aikaisemmin saatoit riekkua intopinkeänä.
Ja uskoisin että aika moni juuri äidiksi tullut on esimerkiksi jutellut kaverinsa kanssa tai tehnyt jotain tuttua arkiaskaretta, kun hän yhtäkkiä havahtuu ajatukseen, että hänellä on vauva ja hän on äiti, vaikka hetkeä aikaisemmin hän ei todellakaan muistanut koko vauvaa.
Samoin olet saattanut tulla huoneeseen puhuen puhelimeen ja vasta puhelun päätyttyä huomata että huoneessa on joku muukin. Tai ajaa tuttua reittiä töihin ja perillä havahtua siihen, ettei sinulla ole mitään mielikuvaa mitä matkalla tapahtui.
3. Ajatus (thought)
Ajatus on väline, joka mielen lakeja seuraten luo kokemuksemme tietoisuudessa. Tai toisin sanoen: ajatus saa alkunsa mielessä ja tulee ”näkyväksi” tietoisuudessa.
Ilman ajatuksia emme kokisi mitään — eli kokemusta, tuntemusta tai tunnetta edeltää aina ajatus.
Esimerkiksi voi olla että aurinko paistaa kasvoihisi monta kertaa päivässä, mutta vasta siinä hetkessä kun ajattelet ”mmm…. aurinko paistaa kasvoilleni” tai ”oho, paistaapa tuo aurinko kuumasti”, huomaat että se paistaa kasvoillesi. Muina hetkinä olet saattanut murehtia tulevaisuutta, miettiä kauppalistaa, keskittyä puhumaan kaverin kanssa puhelimessa, etkä siksi ole tullut tietoiseksi auringosta.
Miksi uskon, että ajatus saa alkunsa mielessä tai mielen lakeja seuraten? Koska kukaan — edes Nobel-palkitut psykologit — eivät tiedä miten ajatukset oikeasti syntyvät. Näemme ajatuksen aivosähkökäyrissä kun se on jo syntynyt, mutta mikä määrittää sen miksi tietyllä hetkellä ajattelemme tietyn ajatuksen, on mysteeri.
Joo, totta kai näyttää siltä, että tietyn ihmisen tietyt ajatukset näyttävät toistuvan tietynlaisissa olosuhteissa, mutta se ei ole mitenkään taattua — meillä on kaikilla lukemattomia kokemuksia siitä, kun yhtäkkiä saamme päähämme kokeilla jotain uutta tapaa tehdä tietyn asian tai esimerkiksi olemme kestäneet pitkään tiettyä olosuhdetta esim. ajatellen että ”minulla ei ole muita vaihtoehtoja” ja sitten yhtäkkiä ajattelemme ”tämä riittää”.
Lukemaan oppiminen on hieno esimerkki siitä, miten uusi ajatus voi pätkähtää päähämme. Jos muistat millaista lukemaan oppiminen on, niin sehän on sitä että tuijotat ties monettako kertaa samoja sanoja ja kirjaimia, ja yhtäkkiä ne muodostavatkin päässäsi sanan. Miksi juuri sillä hetkellä jokin loksahti päässäsi on mysteeri.
Tai ihan varmasti sinulla on lukemattomia kokemuksia siitä, kuinka yrität epätoivon vimmalla ratkaista jotain ongelmaa — etkä keksi vastausta. Sitten päätät luovuttaa ja lähdet suihkuun, lenkille, nukkumaan, luontoon, ajamaan autolla… Ja juuri kun et oikeastaan ajattele mitään, mieleesi juolahtaa äkkiarvaamatta ratkaisu kysymykseesi.
Me väitämme, että se ajatus sai alkunsa samassa paikassa, kuin sai nenäsi muodostaneiden kantasolujen ”tieto” siitä, että niiden pitää kasvaa nenäksi eikä esimerkiksi varpaaksi — eli nk. mielessä. Toisin sanoen väitämme, että kaikki ajatukset kumpuavat mystisestä mielestä — jostain suuremmasta viisaudesta emmekä voi koskaan ennustaa 100 % varmuudella mitä ajattelemme seuraavaksi.
Tämä on tällä hetkellä yksi kiehtovimmista ”lainalaisuuksista”, koska minulle se merkitsee sitä, etten ole ”vanhojen ajatusmallien vanki”, vaan voin ajatella mikä hetki tahansa mistä tahansa asiasta ihan uudella tavalla.
Ja koska uskon että ajatukseni ovat lähtöisin samasta tuntemattomasta paikasta kuin mistä olen saanut parhaita neronleimauksiani — ja mistä DaVinci, Einstein ja kumppanit saivat omia neronleimauksiaan — näen täysin mahdollisena, että minä hetkenä tahansa voin saada ajatuksen, joka räjäyttää tajuntani ja vie elämäni ihan uusille, entistä kiinnostavimmille ja ihmeellisille poluille.
—
Kuten sanottua tämä oli vain lyhyt johdatus kolmeen prinsiippiin ja mitä ne ovat. Minun mielessäni ne ovat todella selkeät, mutta kun muistan miten vaikeaa niitä oli ymmärtää ennen kuin tajusin ne samalla tavalla kuin tajuan vitsin (enkä vain oppinut niitä älyllisesti), ymmärrän että tämä selostus saattoi mennä yli hilseen. Ehdotan kuitenkin että jatkat näiden juttujeni kuuntelemista ja lukemista avoimin mielin, koska sinulla on täysi kapasiteetti ymmärtää mistä oikein puhun — ja mitä paremmin näitä lainalaisuuksia ymmärtää, sitä helpommaksi, keyvemmäksi ja hauskemmaksi elämä muuttuu.
Kun et enää hassaa aikaa ja energiaa turhien juttujen tekemiseen, elämääsi syntyy tilaa luoda jotain uutta ja kivaa, mahtavaa tai tajunnanräjäyttävää tuomalla mielessä alkunsa saaneet asiat ajatusten avulla tietoisuuteesi.